Zupa dyniowa z kokosową nutą

Sezon dyniowy uroczyście ogłaszam za rozpoczęty!
Pomarańczowe i złote kule opanowały stragany i bazarki, możemy je spotkać praktycznie wszędzie – także w mojej kuchni 🙂

dynie

Dynia jest jednym z moich ulubionych warzyw, nie tylko ze względu na jej cudowny smak, ale również dlatego, że kryje w sobie moc witamin i minerałów.
Im bardziej pomarańczowy miąższ – tym więcej ich tam jest 🙂
Bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, oraz niezbędne składniki mineralne: żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez, a także beta-karoten. Jest również dobrym źródłem białka i błonnika. Polecana jest dla osób które się odchudzają, gdyż ma zaledwie 28 kcal na 100g!
Ponadto reguluje pracę jelit, pobudza procesy trawienne, oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii, ma działanie przeciwzapalne, podnosi odporność organizmu, a nawet opóźnia procesy starzenia!
Dynia jest więc warzywem, które warto włączyć do swoich posiłków, szczególnie teraz, gdy za oknem coraz częściej pada, a nasz organizm narażony jest na przeziębienia…

Dynia

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dobrze smakuje na ostro, na słono, a nawet na słodko! Dziś wykorzystałam dynię do zrobienia zupy krem, łącząc ją z kokosem.
Wyszła… przepyszna! Spróbujcie sami! 🙂

Czas przygotowania: ok 25 min.

Składniki:
(na 3-4 porcje)

– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 500 g dyni
– ok. litr wody (w zależności od gęstości, jaką chcesz uzyskać)
– 200 ml mleczka kokosowego
– 4 łyżki płatków jaglanych (opcjonalnie)
– wiórki kokosowe/płatki z kokosa do posypania
– pół łyżeczki curry
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki ostrej papryki
– sól morska

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki i duś w garnku przez 2-3 minuty na oleju kokosowym.
Wrzuć do garnka obraną, pokrojoną w kostkę dynię i zalej ją wodą. Gotuj przez ok. 20 minut (do czasu aż dynia zmięknie), a następnie wlej mleko kokosowe, wsyp płatki jaglane, dopraw i zmiksuj na gładki krem.
Zupę wlej do miski i posyp wiórkami kokosowymi 🙂
Smacznego!

Zupa

2017-11-18T23:07:59+00:00