Wegańskie tiramisu z tofu

Tiramisu… Przenikający się, intensywny smak kawy i czekolady, puszysty krem i „ciasto”, które rozpływa się w ustach.
Zrobiłam prawdziwe wegańskie cudo i jestem z niego bardzo zadowolona.
Tiramisu – choć bez tradycyjnych składników jak: mascarpone, biszkopty, jajka i cukier – wyszło bardzo udane.
Na dodatek w 100% wegańskie i bezglutenowe. Zdrowe, pożywne i przepyszne.

A zresztą, co ja Wam będę opowiadać. Spróbujcie sami!

Wegańskie tiramisu

Składniki (na 2 porcje): 

krem:
– 250 g tofu naturalnego
– sok z połówki cytryny (lub troszkę mniej)
– 50 ml mleczka kokosowego
– 1.5 łyżeczki kawy
– 1 łyżka masła kokosowego*
– 5 łyżek pudru z erytrytolu (lub ksylitolu/syropu z daktyli/agawy/miodu)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka wanilii/ekstraktu waniliowego

*do zdobycia w Rossmanie, lub sklepach ze zdrową żywnością. Można zastąpić olejem kokosowym.

ciasto:
– 6 łyżek płatków owsianych
– 2 łyżki zmielonych migdałów
– 5 łyżek mleka kokosowego
– 2 łyżki tahini (lub masła z dowolnych orzechów)
– 3 daktyle medjool (lub 6 zwykłych)
– 1.5 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki kawy
– 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Przygotuj krem.

Rozpuść masło kokosowe. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski i zmiksuj blenderem na gładki krem (ok. 2 min) Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dolej mleczka kokosowego.
Przełóż krem do lodówki na co najmniej 15 min.

Przygotuj ciasto.

Namocz daktyle we wrzątku przez co najmniej 15 min.
Zmiel płatki owsiane na mąkę. Możesz użyć w tym celu młynka do kawy, lub blendera.
Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj całość.
Ciasto powinno mieć gęstą, jednolitą, kleistą konsystencję. Jeżeli będzie zbyt gęste i składniki nie będą chciały się wystarczająco zmielić, dodaj odrobinę mleka kokosowego.

Przygotuj tiramisu.

Nałóż do małych szklanek/słoiczków po 2 warstwy ciasta i kremu naprzemiennie, zaczynając od warstwy ciasta.
Do drugiej warstwy kremu możesz dodać 1 łyżkę rozpuszczonego masła/oleju kokosowego i schłodzić dłużej w lodówce, a następnie udekorować deser używając rękawa cukierniczego.
Posyp wierzch mieszanką kawy i kakao.

Całość pozostaw w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! 🙂

2018-02-04T08:03:21+00:00