Wegańskie placuszki kasztanowe

Ostatnio stwierdziłam, że sobota będzie u mnie dniem placuszków. Dlaczego akurat sobota? Odpowiedź jest prosta. Tylko wtedy mam wystarczająco dużo czasu, żeby je wymyślić, zrobić, sfotografować (placuszki są taaaaakie fotogeniczne!) i zjeść. Uwielbiam takie leniwe, sobotnie śniadania… Bez pośpiechu, bez robienia zadań z fizyki lub chemii w trakcie jedzenia. Tylko śniadanko i ja.

Wegańskie placuszki
Dlatego teraz, co tydzień o poranku, w mojej kuchni unosi się przepiękny zapach cynamonu, wanilii lub czekolady.

Ponieważ od pewnego czasu w mojej kuchni prowadzę wegańskie eksperymenty (i nie, nie jestem weganką – przynajmniej na razie), mam dla Was dzisiaj przepis na cudowne, wegańskie placuszki – bez glutenu, laktozy i cukru, za to z nutką cynamonu, kokosa i wanilii 🙂

Ktoś jest chętny?

Wegańskie Placuszki kasztanowe

Zostały one zrobione z mąki kasztanowej, którą znalazłyśmy w paczce od Ekomorelki. Możecie ją kupić na stronie internetowej sklepu – www.ekomorelka.pl . Czekają tam na Was prawdziwe smakołyki w atrakcyjnych cenach 🙂

Składniki: (na ok. 15 szt.)
– 7 łyżek mąki z kasztanów
– 4 łyżki mleka kokosowego
– 2 łyżki wody
– 3 łyżki erytrytolu (lub innego słodziwa, np.ksylitol,cukier kokosowy)
– 1 łyżeczka ekstratu waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu

Dodatki:
-ulubione 🙂
opcjonalnie:
– pudding chia
– gorzka czekolada
– masło orzechowe 100%
– owoce

Przygotowanie:
Przesiej mąkę z kasztanów przez sitko, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką konsystencję.
Smaż placuszki* na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkim ogniu po około 0.5 – 1 min. z każdej strony.

*Im mniejsze placuszki tym łatwiej będzie je smażyć. Ja nakładałam po 1 łyżce ciasta 🙂

Wegańskie placuszki

Wegańskie placuszki kasztanowe

Wegańskie placuszki

2017-11-25T18:48:13+00:00