Wegańskie kluski leniwe – 20 minut roboty i smak dzieciństwa na talerzu! Są szybkie i proste w przygotowaniu, mięciutkie, a smakują w 100% jak twarogowy oryginał. Na dodatek same w sobie stanowią pełnowartościowy posiłek, ponieważ ich głównym składnikiem jest tofu.
Cieknie ślinka? Nie dziwię się ani trochę!
Wegańskie leniwe z tofu bez wątpienia są godne uwagi.

Wegańskie kluski leniwe

Wegańskie kluski leniwe z tofu

całość bez dodatków to: 496 kcal, B:27,9, T:16,3, W:61,6

Składniki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny/ octu jabłkowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g budyniu waniliowego
  • 30 g erytrytolu
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. Tofu zmiksuj z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym za pomocą blendera ręcznego.
  3. Dodaj mąkę i budyń (najlepiej waniliowy). Całość zagniataj 2-3 minuty, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podziel je na 2 części i z każdej uformuj wałek na blacie podsypanym mąką.
  4. Wałek spłaszcz lekko palcami i pod skosem za pomocą noża wytnij kluski.
  5. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 4-5 min do wypłynięcia klusków na powierzchnię.

TIP: Wegańskie kluski leniwe najlepiej smakują posypane erytrytolem i cynamonem lub podane z domową frużeliną z czerwonych owoców!

Domowa frużelina z czerwonych owoców

Całość: 77 kcal, B:0,9, T:0,5, W:18,4

Składniki:

  • 60 g wiśni/malin mrożonych
  • 40 g jagód mrożonych
  • 8 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 30 g wody
  • erytrytol do smaku

Przygotowanie:

  1. Owoce wsyp do małego garnuszka. Dodaj wodę, erytrytol i podduś, aż zmiękną.
  2. Budyń waniliowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gotujących się owoców i mieszaj, aż frużelina lekko zgęstnieje.

Wegańskie kluski leniwe

Podsumowując – nie ma czasu do stracenia! Leć do kuchni, rób wegańskie kluchy i wcinaj.

Enjoy!

Autorka wpisu

Julia Migdalska
Julia MigdalskaO mnie
Nazywam się Julka Migdalska. Jestem dość małą wzrostem, wesołą, energiczną studentką dietetyki z wielkimi marzeniami by pomagać ludziom spełniać ich własne marzenia i zarażać wszystkich wokół prawdziwą, nieskończoną miłością do zdrowego odżywiania i stylu życia. Uwielbiam muzykę, podróże, sport, fotografię kulinarną i… jedzenie. W wolnym czasie pracuję na siłowni jako instruktorka fitness i wyciskam z ludzi siódme poty :)

Kup naszego e-booka i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna i przyjemna!

Zapisz się do naszego Newslettera i odbierz prezent!