Wegańskie, orkiszowe babeczki z borówkami. Idealne do porannej kawki, na szybką przekąskę lub pyszny deser.
Nie wiem jak Wy – ja uwielbiam borówki, a takie w babeczkach są wyjątkowo dobre!
Lećcie do kuchni, bo naprawdę warto!
Składniki (na 15 babeczek):
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml mleka roślinnego
- 80 g ksylitolu lub 150 g erytrytolu
- 200 g borówek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 35 ml oleju rzepakowego
- 1 duża łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*możecie dodać do masy posiekaną gorzką czekoladę.
Przygotowanie:
-
- Zmiel słodziwo na puder.
- Przesiej razem z mąką do dużej miski.
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą mleko, olej i ocet jabłkowy.
- Wlej płyn do suchych składników, dodaj przyprawy i proszek do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj borówki i bardzo delikatnie wymieszaj z resztą składników.
- Nakładaj ciasto do foremek na babeczki (najlepiej sprawdzi się forma sylikonowa).
- Piecz ok. 25 min w 180 stopniach C, a następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Dobre tipy
- Jeśli lubisz – dodaj do babeczek dodatkowo garść ulubionych bakalii – np. orzechy włoskie lub laskowe.
- Wegańskie babeczki z borówkami najlepiej smakują polane czekoladowym sosem z roztopionej gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego, jedzone o poranku z kubkiem gorącej kawy.
Autorka wpisu
Zapisz się do naszego Newslettera i odbierz prezent!