Mam dziś dla Was długo wyczekiwany przepis na przepyszne, delikatne, WEGAŃSKIE BABECZKI WANILIOWE Z CZEKOLADĄ.
Pomimo tego, że nie znajdziecie w nich jajek, mleka i glutenu, babeczki pięknie wyrastają, są mięciutkie i pełne smaku!
Koniecznie spróbujcie :)
Wegańska kuchnia każdego dnia odkrywa przede mną coraz więcej tajemnic i chociaż nie jestem weganką (przynajmniej na razie) – przygotowywanie wegańskich potraw, wypieków i zdrowych słodyczy sprawia mi ogromną radość.
Serio – spróbujcie sami! Obiecuję, że kiedy schowacie do lodówki jajka i mleko Wasza kreatywność w kuchni automatycznie wskoczy na wyższy poziom :)
No dobra, nie przedłużając. Chwytajcie masło orzechowe w dłoń, banana na twarz i łapcie przepis na cudne wegańskie babeczki, które zasmakują również wszystkim sklepowym słodyczożercom :)
Składniki (na ok. 9 babeczek):
- 1 banan (80 g)
- 120 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 60 g erytrytolu
- 1 łyżeczka wanilii/ekstraktu waniliowego
- 30 g masla orzechowego
- 100 g maki ryżowej
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g gorzkiej czekolady
- możecie dodać również ulubione składniki, np. orzeszki, borówki itp.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej budyń, erytrytol i proszek do pieczenia, a całość dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu zmiksuj banana, mleko sojowe, wanilię i ocet jabłkowy.
Mokre składniki wlej do suchych i ponownie dokładnie wymieszaj.
Gorzką czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy.
Piecz babeczki około 25 min., następnie pozostaw je w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Zajadaj same lub przełożone masłem orzechowym i bananem