Wegański tort bananowy ze słonym karmelem

Robiliście kiedyś chlebek bananowy? To jeden z najprostszych słodkich wypieków- wymaga wymieszania dosłownie kilku składników i niedługiego pieczenia. Nie brzmi skomplikowanie, prawda?

Dodatek bananów sprawia, że nie musimy dodawać żadnego cukru ani słodzików, a także jaj- banany doskonale poradzą sobie ze ‚sklejeniem’ ciasta. Właśnie dlatego wegański i zdrowy chlebek bananowy to przepis, który praktycznie robi się sam. Nawet ja- początkujący i mocno amatorski cukiernik (nie ukrywam, że w naszym Teamie to Jula jest królową ciast) poradziłam sobie z tym przepisem bez problemu. 

Po upieczeniu ciasta, żeby wzbogacić jego smak, kroimy je na kawałki i przekładamy karmelem, dzięki czemu powstaje pyszny tort. 

Ah, jeszcze jedno- pałaszowanie go rano z filiżanką gorącej kawy polecam tylko osobom o bardzo silnej woli- u mnie skończyło się to wymieceniem połowy blachy…

To co, do dzieła!

Prosty tort bananowy z solonym karmelem

Tort:

-3 bardzo dojrzałe duże banany (lub 4 mniejsze)
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 szklanka mąki owsianej
-1 szklanka mąki jaglanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-Laska wanilii/ekstrakt waniliowy
-0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
-Pół tabliczki gorzkiej czekolady (conajmniej 70%)
-Szczypta soli

Solony karmel:

-Szklanka daktyli namoczonych we wrzątku (min. 30 minut)
-2 łyżki masła orzechowego 100%
-Sól (najlepiej himalajska)

Tort:

Na początku zalej daktyle wrzątkiem. Odstaw na bok, aż rozmiękną.

W dużej misce rozgnieć banany. Dodaj do nich olej kokosowy i dokładnie wymieszaj (uważaj, żeby olej nie stworzył grudek- postaraj się rozbić je wszystkie).

W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki- mąki, przyprawy, proszek i sodę. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i połącz. Wsyp pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, zamieszaj. Odstaw na 5-10 minut, aż masa trochę zgęstnieje. Następnie przełóż do silikonowej keksówki lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 

Karmel:

Daktyle zmiksuj z solą i masłem orzechowym do rozdrobnienia i połączenia składników. 

Upieczone ciasto pokrój na kawałki grubości 1,5-2 cm. Każdy z nich posmaruj z jednej strony karmelem i ułóż kawałki jeden na drugim tak, by tworzyły 3- częściowe ‚wieże’. Podawaj z gorącym mlekiem roślinnym i z ulubionymi owocami ✨💗 

Zosia

2018-08-30T09:27:14+00:00