Wegański tofurnik zebra

tofurnik zebraTajemniczych receptur, metod i sposobów na zrobienie sernika jest całe mnóstwo. My również w ostatnim czasie umieściłyśmy na blogu przepis na Fit sernik – zebrę (przepis znajdziecie TUTAJ)
Dziś jednak wychodzimy na przeciw weganom, a także tym, którzy z jakiegoś powodu nie chcą lub nie mogą spożywać nabiału.

Chciałyśmy jak najdokładniej odwzorować wyżej wspomniany sernik w paski, a końcowy efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania.
Ciasto przygotowałyśmy z sojowego serka tofu – znanego i lubianego w kuchni wegańskiej i nie tylko, a także z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego.
Połączenie tych trzech składników sprawiło, że nasz bezsernik nabrał kremowej konsystencji, bardzo podobnej do oryginału.

Kluczowymi elementami przy pieczeniu tofurnika jest przede wszystkim sam serek tofu – warto zadbać o jego jakość, gdyż najtańsze wersje tego produktu są często nieco gorzkawe i mniej smaczne

Jednak oprócz niego, bardzo ważne są:

  • kasza jaglana – która nadaje ciastu zwartej konsystencji i pozbawia je gumowatości
  • mleko kokosowe – powinno być tłuste i mocno kremowe. Dzięki niemu tofurnik staje się jedwabiście gładki i rozpływa się w ustach.
  • sok z cytryny/ocet jabłkowy – zakwaszają tofu, pozbawiają je typowego zapachu i posmaku. Chociaż przed pieczeniem ich smak może być mocno wyczuwalny, po pieczeniu znika wraz z goryczkowatym posmakiem sojowego serka.

Ciacho nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i nadaje się dla początkujących kucharzy 🙂

Tofurnik – choć nie zawiera twarogu i tony cukru – rozpływa się w ustach i jedząc go nie da się zatrzymać na jednym kawałku…
Przepyszny, kremowy, waniliowo-czekoladowy, na daktylowo-owsianym spodzie – idealny na zbliżające się święta wielkanocne! 🐥

To co? Kto się skusi?

Składniki (foremka 18×7 cm*): tofurnik zebra
Spód:
– 100 g płatków owsianych
– 100 g daktyli
– 3 łyżki kakao
– 2,5 oleju kokosowego

Wnętrze:
– 360 g tofu naturalnego (2 kostki po 180 g)
– 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 200 ml tłustego mleczka kokosowego (min.80% kokosa)
– 25 g budyniu waniliowego bez cukru
– 150 g słodziwa (u mnie erytrytol)
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka wanilii/aromatu waniliowego
– 2 garści rodzynek/tarta skórka z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Polewa:
– 25 g gorzkiej czekolady na wierzch
– 3 łyżki mleka kokosowego
*na większą formę pomnóż składniki x2 😁

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180 stopnic C.

Namoczone wcześniej daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi i rozpuszczonym olejem kokosowym.

Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj cieniutką warstwą oleju.
Nałóż spód i wstaw do lodówki na 20 min.

W międzyczasie przyszykuj wnętrze bezsernika. Zmiksuj jak najdokładniej tofu z kaszą jaglaną, sokiem z cytryny, octem, słodziwem, budyniem i wanilią.
Poświęć na mielenie dobre kilka minut – tak, aby w cieście było jak najmniej grudek.
Powoli dolewaj mleko kokosowe i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być idealnie gładka.
Dodaj rodzynki/skórkę pomarańczy i wymieszaj.

Rozdziel masę na pół – do jednej wsyp kakao i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Następnie wyłóż masę na schłodzony spód – naprzemiennie nakładaj po 2 łyżki masy czarnej i białej, idealnie na środek.

Piecz ok. 45 min w temp. 180 stopni C.
Po tym czasie pozostaw sernik do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.

Po ostygnięciu, na wierzchu sernika przygotuj polewę. Do miseczki włóż połamaną gorzką czekoladę i wlej mleko kokosowe. Możesz dodać słodziwa wedle uznania. Całość roztop w kąpieli wodnej umieszczając miskę w naczyniu z gorącą wodą i delikatnie mieszając.

Gotową polewę rozsmaruj po wierzchu i posyp ulubionymi dodatkami (prażone nerkowce, wiórki kokosowe, więcej czekolady itp.)
Włóż do lodówki i zostaw w niej sernik na kilka godzin/całą noc.

SMACZNEGO! 💗

tofurnik zebra

tofurnik zebra

2018-04-04T20:14:56+00:00