Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Zanim przejdę do cudownego przepisu na delikatny, puszysty i mocno czekoladowy, wegański mus, mam do Was pytanie.
Ile razy zdarzyło Wam się wylać wodę po ciecierzycy w puszce? A może w ogóle nie lubicie ciecierzycy, więc ani razu nie mieliście z tą wodą do czynienia? Niezależnie od tego jak było, popełnialiście WIELKI BŁĄD!!!

Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Otóż, pewnie niewielu z Was wie, że woda z ciecierzycy – inaczej zwana aquafabą – posiada cudowne właściwości!
Da się ją ubić na sztywną pianę niczym białka jaj, dlatego można zrobić z niej wegańską bezę, mus czy wykorzystać ją jako zamiennika białek.
Kiedy w 2012 roku francuski kucharz – Joël Roessel po raz pierwszy ubił wodę po ciecierzycy, rozpoczął prawdziwą, wegańską rewolucję.
Nic dziwnego, efekty które wychodzą w potrawach z jej użyciem są spektakularne!

Tak, jak na przykład ten czekoladowy mus. Obiecuję, że ciecierzycy w nim nie wyczujecie! Zaś początkowy, specyficzny zapach aquafaby zamieni się w czekoladową rozkosz.

Składniki (na 4 porcje):
– 200 ml wody aquafaby (trochę mniej niż w 1 puszce)
– 200 g gorzkiej czekolady
– 5 łyżek erytrytolu (lub ksylitolu) zmielonego na puder
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki wanilii

Opcjonalnie:
– 1/2 łyżeczki chili – dla fanów połączenia czekolady i chili
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika – w wersji świątecznej
– 1 łyżeczka mocnej kawy – dla wielbicieli tiramisu
– czerwone owoce (maliny, jagody, jeżyny, granat itp.) – do przełamania słodyczy i nadania świeżości
– kakao/wiórki kokosowe/pokruszona czekolada itp. – do dekoracji 🙂

Przygotowanie:
Pokrusz czekoladę na drobne kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej z cynamonem, wanilią (opcjonalnie z chili, kawą itp.). Pozostaw do ostygnięcia.

Odsącz aquafabę od ciecierzycy w puszce (lub słoiku) i przelej ją do dużej, szklanej miski. Dodaj do niej szczyptę soli i ubij na sztywną pianę (ok. 5-7 min). Aby sprawdzić czy piana jest wystarczająco ubita, wystarczy że obrócisz miskę do góry dnem. Piana nie powinna ruszyć się nawet o centymetr 🙂

Dodawaj po 1 łyżce pudru ze słodziwa, cały czas ubijając (ok. 20 sekund po każdej łyżce).
Przełóż 2 łyżki ubitej piany do naczynia z czekoladą i wymieszaj, a następnie czekoladową masę bardzo delikatnie przełóż do ubitej aquafaby i całość wymieszaj szpatułką. Nie przejmuj się, jeżeli piana nieco opadnie – to normalne. Postaraj się jednak zrobić wszystko jak najdelikatniej.

Przełóż czekoladowy mus do pucharków, słoiczków lub szklanek i udekoruj według własnej wyobraźni 🙂 Nie bój się eksperymentować z ulubionymi dodatkami i stwórz własny, niepowtarzalny deser 🙂 Następnie schłodź go w lodówce przez co najmniej 3 h, a najlepiej przez całą noc.

Pomocne wskazówki:

  • Aquafaba powinna być zimna. Przed zrobieniem deseru włóż puszkę z cieciorką do lodówki na kilka godzin.
  • Naczynie, w którym będziesz ubijać aquafabę musi być idealnie czyste, ponieważ nawet odrobinka tłuszczu może spowodować, że piana nie będzie chciała ubić się na sztywno.
  • Czekolada nie może być zbyt ciepła! Musi pozostać płynna, ale trzeba poczekać do jej ostygnięcia. W przeciwnym razie dodanie gorącej czekolady spowoduje, że piana opadnie.

Wegański mus czekoladowy z auafaby

Czekoladowy mus z aquafaby

2017-12-23T19:43:15+00:00