Wegański budyń migdałowo-czekoladowy

Budyń vs kisiel?

Od czasów mojego dzieciństwa budyń prowadzi nieustannie rywalizuje z kisielem. Walka co prawda nadal nie jest rozstrzygnięta, jednak dla mnie od zawsze wygrywał ten pierwszy.

Dlatego postanowiłam stworzyć jego zdrowy i wegański zamiennik. Eksperymentowałam, mieszałam, próbowałam i wreszcie wyłoniłam mój numer jeden- wegański migdałowo-czekoladowy budyń z cukrem kokosowym. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut (a zjedzenie niestety jeszcze mniej…). W dodatku potrzebne jest dosłownie kilka składników. Budyń jest delikatnie słodki, gęsty i kremowy. A także w stu procentach wegański!

To co, próbujecie?

Składniki: 

-1 szklanka mleka migdałowego
-2 czubate łyżki skrobi z tapioki (może być też ziemniaczana)
-3 czubate łyżeczki kakao
-2 łyżki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Mleko migdałowe wymieszaj dokładnie ze skrobią i cukrem kokosowym. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle energicznie mieszając dodawaj powoli kakao. Mieszaj, aż mleko zgęstnieje. I… gotowe 🙂

Cukier kokosowy i mnóstwo innych pyszności znajdziecie na stronie internetowej www.sklepkokos.pl

Świetna jakość, świetne ceny i przede wszystkim świetne produkty! I naprawdę ogromny wybór.

2018-08-03T10:04:44+00:00