Wegański budyń migdałowo-czekoladowy

Budyń vs kisiel?

Od czasów mojego dzieciństwa budyń nieustannie rywalizuje z kisielem. Trwają spory, zwolennicy jednego albo drugiego próbują przekonywać tych drugich do swoich racji. Walka co prawda nadal nie jest rozstrzygnięta (a ja mam już 18 lat…), jednak dla mnie od zawsze wygrywał ten pierwszy.

Dlatego postanowiłam stworzyć jego zdrowy i wegański zamiennik. Eksperymentowałam, mieszałam, próbowałam i wreszcie wyłoniłam mój numer jeden- wegański migdałowo-czekoladowy budyń z cukrem kokosowym. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut (a zjedzenie niestety jeszcze mniej…). W dodatku potrzebne jest dosłownie kilka składników. Budyń jest delikatnie słodki, gęsty i kremowy. A także w stu procentach wegański!

To co, próbujecie?

Składniki: 

-1 szklanka mleka migdałowego
-2 czubate łyżki skrobi z tapioki (może być też ziemniaczana)
-3 czubate łyżeczki kakao
-2 łyżki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Mleko migdałowe wymieszaj dokładnie ze skrobią i cukrem kokosowym. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle energicznie mieszając dodawaj powoli kakao. Mieszaj, aż mleko zgęstnieje. I… gotowe 🙂

Cukier kokosowy i mnóstwo innych pyszności znajdziecie na stronie internetowej www.sklepkokos.pl

Świetna jakość, świetne ceny i przede wszystkim świetne produkty! I naprawdę ogromny wybór.

2018-08-30T09:21:54+00:00