Wegańska tarta potrójnie czekoladowa z malinami

Okej. Nie będę nic ukrywać i od razu uprzedzę Was, że tym razem nie skończycie na jednym kawałku.
Właściwie, obawiam się,  że na dwóch również nie uda Wam się zatrzymać.
U mnie pierwszego dnia zniknęła prawie połowa (i nie, nikt mi nie pomagał), a drugiego dnia musiałam podzielić się z bratem, ponieważ zaczęłam obawiać się o swoje zdrowie po zjedzeniu takiej ilości czekolady NARAZ.

wegańska tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa, którą stworzyłam jest czekoladowa potrójnie!
Na czekoladowym spodzie (który choć nie jest chrupiący, smakuje wyśmienicie) spoczywa ciężkie, rzekłabym mięsiste wręcz (i nie mam tu na myśli nic wspólnego z mięsem, ponieważ jak wszystkim Wam wiadomo – jestem wegetarianką), czekoladowo-malinowe wnętrze, które otula kokosowo-czekoladowy krem.

Mówią, że najpiękniejsze jest właśnie wnętrze. I cóż – ciężko mi się z tym nie zgodzić.
Calutki środek tarty, to idealne połączenie słodko-gorzkiej czekolady z kwaśnymi malinami. Otulający je krem jest zaś niczym delikatna kołderka, nadaje słodkości i sprawia że tarta jeszcze bardziej rozpływa się w ustach.

Składniki:wegańska tarta czekoladowa

Spód:
– 120 g zmielonych płatków owsianych
– 1 batat
– 50 g erytrytolu
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki pasty kokosowej*
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Środek:**
– 250 g malin (mrożonych lub świeżych)
– 100 g gorzkiej czekolady (min. 80%)
– 70-100 g erytrytolu
– szczypta chili
– 50 g zmielonych migdałów
– 50 g zmielonych płatków owsianych
– 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka wanilii

Krem:
– 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka pasty kokosowej

*pastę kokosową (masło kokosowe) znajdziesz w Rossmannie, lub w sklepie ze zdrową żywnością. Ma ona intensywniejszy smak kokosa niż olej, ale jeśli jej nie posiadasz, z powodzeniem możesz w tym przepisie zastąpić ją właśnie olejem kokosowym.

** Prawdziwym czekoladowym łasuchom polecam podwoić lub pomnożyc razy 1.5 ilość składników na wnętrze. Z podanych proporcji wychodzi dosyć cieniutkie, jednak bardzo sycące i dla mnie wystarczające.

Przygotowanie:

spód:
Batata przekrój na pół i upiecz do miękkości w 180 stopniach. Trwa to ok. 45 min, więc musisz uzbroić się w cierpliwość.
W międzyczasie zmiel płatki owsiane i połącz je z resztą składników.
Gdy batat będzie gotowy, obierz go ze skórki, dodaj do pozostałych składników i ponownie zmiel całość.
Ugnieć kulę z ciasta i włóż ją, owiniętą w papier do pieczenia, do zamrażalki na ok. 15-20 min.
Zimną kulę rozgnieć równomiernie palcami po całej blaszce delikatnie wysmarowanej wcześniej olejem kokosowym. Wstaw spód na 10 min. do nagrzanego piekarnika.

wnętrze:
Rozpuść czekoladę w misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, cały czas mieszając ją delikatnie.
Dodaj do niej maliny, poczekaj aż zmiękną i zmiksuj całość.
Zmiel płatki owsiane i migdały na mąkę (możesz użyć do tego dobrego blendera, młynka do kawy, lub kupić gotowe mąki w sklepie) i dodaj je wraz z pozostałymi składnikami do czekoladowej masy.
Wymieszaj całość i wyłóż na lekko podpieczony wcześniej spód. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni C.
Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw ją do ostygnięcia.

krem:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Wyłóż go na ostygniętej tarcie i udekoruj wedle uznania. Możesz do tego użyć owoców (maliny/jagody/wiśnie itp), gorzkiej czekolady, migdałów lub czego tylko zapragniesz.

Przed podaniem włóż tartę na 2-3 godziny do lodówki. Możesz przechowywać ją w lodówce 3-4 dni 🙂
P.S zamrożona tarta smakuje jak intensywnie czekoladowe LODY! Polecam 🙂

Smacznego!

wegańska tarta czekoladowa

wegańska tarta czekoladowa

wegańska tarta czekoladowa

2018-02-17T22:38:39+00:00