Upiorne papryczki na halloween

Wesołego halloween, dla tych którzy to „święto” obchodzą 🙂

halloween
Zostawiam przepis na fajne halloweenowe śniadanko, przekąskę lub kolacje. Trochę nie tradycyjny, ponieważ zamiast dyni jest papryka – ale bardzo smaczny i to nie tylko 31.10😊
Czas przygotowania: ok.15 min
Czas pieczenia: ok. pół godziny
Składniki:
– 3 czerwone papryki (lub więcej, w zależności od ilości osób)
– 3 jajka
– awokado
– 2 małe bataty
– sól
– pieprz
– słodka papryka
– zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Bataty obierz, umyj i pokrój w talarki, a następnie piecz ok. 20 minut (po wyjęciu muszą być miękkie) w 200 C. na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Papryki dokładnie umyj i odetnij „czapeczki z ogonkiem”, a następnie wytnij z nich pestki i opłucz wnętrza. Jeżeli ma być to danie na halloween – powycinaj w paprykach wzorki. Jednak jest to trochę uciążliwe, gdyż część białka jajka wypływa przez nie w trakcie pieczenia 🙂
Papryki włóż do piekących się batatow i piecz ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika, do papryk włóż kilka talarków z batatow, kawałki pokrojonego i obranego awokado, a następnie wbij do każdej jedno jajko.
Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami.
Piecz ok. 15 minut, do momentu kiedy białko się zetnie.
Smacznego 🙂

Papryka Papryka

2017-11-18T23:05:52+00:00