Tofurnik idealny

Słyszeliście kiedyś o tofurniku, prawda?

Dla niewtajemniczonych- tofurnik to odpowiednik sernika, zrobiony z tofu. Dzięki temu nadaje się dla osób na diecie wegańskiej oraz tych z nietolerancją laktozy. Muszę Wam przyznać, że przygotowanie go nie jest takie banalne, jak by się mogło wydawać… Kto z Was jadł tofu wie, że można je albo kochać albo nienawidzić. Wszystko przez ten charakterystyczny posmak, którego w przygotowaniu tofurnika należy się pozbyć. W dodatku ten sojowy serek ma magiczną właściwość zamieniania się w piekarniku w twardy kamień, dlatego masa na tofurnik przed pieczeniem powinna być rzadka. Zdecydowanie rzadsza niż do sernika. To co, jeśli załapaliście podstawy, to możecie zaczynać!

Spód:

-1/2 szklanki namoczonych daktyli
-1/2 szklanki otrębów owsianych
-5-6 herbatników bez cukru

Ciasto:

-Kostka tofu 300g
-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej/pęczak
-5 czubatych łyżek erytrytolu 
-1/2 szklanki namoczonych w wodzie daktyli 
-1/4 szklanki soku z cytryny*
-Skórka z jednej cytryny
-2 łyżki skrobi z tapioki
-1 szklanka mleka kokosowego**

Polewa:

-Łyżka masła orzechowego 
-4 łyżki mleka kokosowego
-1 łyżka syropu z daktyli
-2 łyżeczki kakao
-1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

 

**mleko kokosowe powinno być rzadkie- jeśli takiego nie posiadasz, wymieszaj gęsty płyn z wodą, do uzyskania rzadkiej konsystencji. 

*wiem, że wydaje się go bardzo dużo, ale nie martw się- ciasto nie będzie ani trochę kwaśne. Cytrynę używamy po to, aby pozbyć się charakterystycznego posmaku tofu 🙂

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj spód– do blendera wrzuć daktyle, otręby i pokruszone herbatniki i zmiksuj. Następnie wyłóż masą formę do ciasta i włóż do lodówki na 2 godziny. 

Ciasto– w dużej misce umieść  wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego. Zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka. Następnie wlewaj powoli mleko kokosowe, ciagle miksując. Wylej ciasto na wcześniej przygotowany spod i piecz w piekarniku przez 30-40 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Polewa– w rondelku rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym, dodaj masło orzechowe, kakao i syrop. Nałóż na wierzch ciasta i ozdób owocami. 

2018-06-04T19:23:14+00:00