Sylwestrowe trufle makowo-migdałowe

Mmm… pycha 🙂 Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam wyjadać z makowca masę makową. Zastanawiałam się wtedy, dlaczego w makowcu ciasta jest więcej niż maku, skoro to właśnie masa jest najpyszniejsza.

Zbliża się sylwester – pomyślałam, że czas wymyślić jakieś bajkowe potrawy. I wtem mnie olśniło. Kupiłam mak, mleko kokosowe, wyjęłam szybko różne składniki z mojej szafki i… powstały 🙂 Czarne w środku, delikatne, słodkie i wilgotne, obtoczone w pokruszonych migdałach i karobie, pachnące kokosem i wanilią… makowe trufle. Idealne, na sylwestrową przekąskę.
Z podanych składników wychodzi około 25 czarnych kuleczek, które jednak znikają w mgnieniu oka 🙂

trufle

 

Składniki:

– 150 g. maku
– Pół szklanki wody
– 200 ml mleka kokosowego
– 15 daktyli
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– Szczypta kardamonu
– 1 szklanka drobno pokruszonych migdałów
– Garść rodzynek
– 4 łyżki karobu/kakao

 

Przygotowanie:

Namocz daktyle i rodzynki we wrzątku. Mak dokładnie opłucz na drobnym sicie. Zagotuj wodę z mlekiem kokosowym, dodaj przyprawy, a następnie wsyp mak i gotuj przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Po tym czasie pozostaw go pod przykryciem przez jeszcze ok. 15 min.
Do wysokiego pojemnika/robota kuchennego przesyp mak, dodaj daktyle i miksuj całość 2-3 min. Następnie wsyp rodzynki i pół szklanki pokruszonych migdałów, a całość wymieszaj drewnianą łyżką. Lep małe kuleczki i obtaczaj je w pokruszonych migdałach i karobie.
Ułóż wszystkie na talerzu i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! 🙂

trufle

trufle

 

 

2017-11-18T23:00:08+00:00