Świąteczny sernik dyniowy z polewą daktylową i granatem

Święta już za rogiem, czas zacząć myśleć o świątecznych potrawach 🙂
A jak wiadomo – świąteczny sernik to jedno z kilku dań, które prawie zawsze znajdują się na wigilijnym stole 🙂

Dziś mam dla Was przepis na nietypową wersję tego ciasta. A nietypową dlatego, gdyż nie ma w niej ani odrobinki sera i cukru 🙂
Sernikiem mogą więc zajadać się osoby, które nie tolerują laktozy i glutenu, są na diecie, lub po prostu zdrowo się odżywiają 🙂
Konsystencja sernika doskonale odzwierciedla konsystencję orginału, a polewa – mmm… palce lizać! Koniecznie spróbujcie sami 🙂

 

Składniki:

spód:
– 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 6 łyżek wody
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka cynamonu

ciasto:
– 1,5 kubka ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 gruszki
– ok. 400 g. dyni
– pół szklanki (ok. 5 łyżek) mąki kokosowej
– pół szklanki zmielonych płatków owsianych
– 7 daktyli
– 2 garści orzechów włoskich
– 2 garści rodzynek
– 1 jajko albo jego zmiennik
– 1 łyżka oleju kokosowego
– Pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– szczypta kardamonu
– szczypta imbiru
– szczypta gałki muszkatołowej

Polewa:
– 5 daktyli
– 2 łyżki wody
– łyżka kakao/karobu

do ozdoby:
– Pestki granatu
– wiórki kokosowe/płatki kokosa
– Orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Przygotuj spód:
Zmiel na mąkę płatki owsiane, dodaj do nich wodę, olej, kakao i cynamon. Całość ugnieć na jednolite ciasto i wyłóż nim spód blaszki ( u mnie 23 cm ). Wstaw do lodówki na około pół godziny.

Przygotuj ciasto:
Dokładnie przepłucz i ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Obierz, umyj i pokrój w kostkę dynię, a następnie piecz ją w 180 stopniach przez około 25 – 45 min. (do czasu, aż dynia będzie miękka). Namocz we wrzątku daktyle i rodzynki.

Do dużego pojemnika wsyp ugotowaną kaszę jaglaną. Umyj, obierz i zetrzyj do niej gruszki, dodaj upieczoną dynię, mąkę kokosową, płatki owsiane, daktyle, olej kokosowy, proszek do pieczenia i przyprawy. Wbij jajko, a następnie całość zmiksuj na gładką masę. Wsyp orzechy i rodzynki i wymieszaj je z ciastem. Przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym blachy, na owsiany spód.
Piecz około 40 – 50 minut w temp. 180 stopni.

Przygotuj polewę:
Daktyle wsyp do małego garnuszka. Dodaj pozostałe składniki i gotuj ok. 2 minuty. Następnie zmiksuj całość blenderem i polej upieczone ciasto.

Udekoruj ciasto wedle upodobania 🙂 Ja użyłam wiórków kokosowych, migdałów i pestek granatu 🙂

Smacznego!

sernik

sernik

sernik

2017-11-18T23:00:19+00:00