Świąteczne trufle czekoladowo-makowe z nutką pomarańczy

Święta już za miesiąc, dlatego nadszedł czas na świąteczne eksperymenty!
Dziś, mamy propozycję dla wszystkich miłośników nadzienia z makowca (kiedy byłam mała zostawiałam suche ciasto i wyjadałam sam mak haha).

Świąteczne trufle makowo-czekoladowe

Mak symbolizuje  obfitość i płodność – być może dlatego, że z 10 g zasianych nasion można zebrać od 8 do 10 kg ziaren! Z jednego, małego nasionka powstaje aż 30 tysięcy nowych – bo mniej więcej tyle jest ich w jednej makówce.
Podobno w dawnych czasach, kiedy kobieta miała problemy z zajściem w ciążę, zjadała przed pójściem spać własnoręcznie upieczoną makową bułeczkę w Wigilię –  miało to przeciwdziałać bezpłodności.

Dlatego właśnie mamy dla Was przepis na potrawę z tych cudownych nasionek.
Czarne w środku, delikatne, słodkie i wilgotne, obtoczone w mące kokosowej i kakao, pachnące czekoladą z nutką pomarańczy…
Idealne trufle makowo-czekoladowe, jako alternatywa dla makowca lub dodatkowa potrawa z maku na stół wigilijny.

Świąteczne trufle makowo-czekoladowe

Składniki (na ok. 15 trufli):
– 200 g daktyli
– 100 g maku
– Pół szklanki wody z namoczonych daktyli
– Pół szklanki mleka kokosowego
– Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (do gotowania)
– 5 kostek gorzkiej czekolady (ok. 30 g.)
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej
– 4 łyżki soku z pomarańczy
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/wanilii
– 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
– garść rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Namocz daktyle i rodzynki we wrzątku. Mak dokładnie opłucz na drobnym sicie.

Zagotuj wodę z mlekiem kokosowym i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Dodaj cynamon i ekstrakt waniliowy, a następnie wsyp mak i gotuj przez ok. 30 min*. na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Po tym czasie dodaj gorzką czekoladę, wymieszaj i pozostaw go pod przykryciem przez jeszcze ok. 15 min.

Do wysokiego pojemnika/robota kuchennego przesyp mak, dodaj daktyle, kakao, sok z pomarańczy i miksuj całość 2-3 min.
Następnie wsyp rodzynki i mąkę kokosową, a całość wymieszaj drewnianą łyżką.

Ulep małe trufle i obtocz je w mące kokosowej lub kakao.
Ułóż wszystkie na talerzu i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

*Jeżeli kupiony mak był już zmielony, można gotować go ok. 15 min. 

Świąteczne trufle makowo-czekoladowe

Świąteczne trufle makowo-czekoladowe

Świąteczne trufle makowo-czekoladowe

2017-12-10T09:58:36+00:00