Świąteczne brownie z fasoli z jagodami goji

Wszyscy wiemy nie od dziś, że Święta to czas dobroci i miłości, ale także prezentów i… jedzenia 🙂
I najczęściej bywa tak, że to świąteczne jedzenie do najzdrowszych nie należy…

Mówimy sobie: „Jeden raz w roku nie zaszkodzi”, po czym rzucamy się na potrawy niczym wygłodzone zwierzątka, objadając się pierogami, smażoną rybą, sałatkami z majonezem i ciastami.

Hmm… A gdyby tak zastąpić niezdrowe, pełne cukru i tłuszczu potrawy czymś zdrowym i pełnym wartości odżywczych?

A gdyby tak z ciast zniknął cukier, a ryba nie była smażona? Może wtedy świąteczne „obżarstwo” nie przyniosłoby zbyt wielu szkód, a jedzenie byłoby równie smaczne? 😉

brownie

Czas zacząć świąteczne, kuchenne eksperymenty!

Dziś mam dla Was propozycję ciasta czekoladowego z fasoli. Jest mięciutkie, pachnące i mocno czekoladowe 🙂
1 porcja ciasta z polewą to zaledwie ok. 100 kcal! (Bez polewy kaloryczność spada do ok. 86 kcal.)
Dla porównania 1 kawałek sernika wiedeńskiego to ok. 305 kalorii, a kawałek klasycznego brownie dochodzi nawet do 450 kalorii!

Tak więc… do dzieła! Spróbujcie sami 🙂

brownie

 

Składniki ( na ok. 10 kawałków) :

– puszka czerwonej fasoli
– 1 duży, dojrzały banan
– 10 daktyli
– 2 jajka
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 garści rodzynek
– 2 garści orzechów włoskich lub laskowych
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżki karobu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka wanilii
– szczypta kurkumy
– szczypta imbiru
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta kardamonu
– łyżka oleju kokosowego

Do polewy:

– 6 daktyli
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 10 łyżek wody
– 1 łyżka kakao

Dodatki:

– jagody goji
– orzechy wloskie
– wiórki kokosowe

 

 

Przygotowanie:

Daktyle namocz przez ok. 10 – 15 minut we wrzątku. Fasolę dokładnie odsącz i umyj pod bieżącą wodą. Przełóż ją do głębokiego naczynia lub do automatycznego blendera. Obierz i pokrój banana, a następnie przełóż go do fasoli. Wbij jajka, dodaj wiórki kokosowe, kakao, karob, daktyle, olej i przyprawy. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Przełóż do prostokątnej foremki (u mnie 23 cm. ) wysmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz do suchego
patyczka, około 40 – 50 min. w temp. 180 stopni.

 

Przygotowanie polewy:

Daktyle namocz przez ok. 10 – 15 minut we wrzątku. Następnie opłucz je i wsyp do małego garnuszka. Dodaj pozostałe składniki i gotuj ok. 2 minuty. Następnie zmiksuj całość blenderem i polej upieczone ciasto.

Udekoruj ciasto tak, jak chcesz 🙂 Ja posypałam je wiórkami kokosowymi i jagodami goji, a na wierzchu ułożyłam orzechy włoskie, ale równie dobrze możesz posypać ciasto migdałami, a na wierzch zetrzeć np. skórkę z pomarańczy.

Baw się wyobraźnią, twórz i eksperymentuj! 🙂

fasola

składniki

banan

składniki

 

 

składniki

brownie

brownie

brownie

brownie

brownie z fasoli

Czekoladowe brownie z fasoli świetnie komponuje się z babeczkami z batatów, udekorowanymi świątecznie. Takie babeczki i kawałki ciasta ładnie opakowane w celofan są świetnym pomysłem na prezent dla bliskich 🙂

brownie

Smacznego! 🙂

 

2017-11-18T23:00:52+00:00