Sałatka z sezamowym tofu i fasolką mung

Hej!
Dzisiaj szybka propozycja dla wegan – sałatka z tofu i fasolką mung. Bez mięsa, bez nabiału, ale mimo wszystko niesamowicie sycąca i odżywcza. Tofu marynowane w sosie sojowym z sezamem świetnie komponuje się z wyrazistymi, suszonymi pomidorami i delikatną fasolką mung.
W dodatku sałatka jest prawdziwą bombą białkową! Koniecznie spróbujcie🌱

sałatka z tofu

Składniki: (na dwie porcje)
– 180g tofu
– Sos sojowy do marynowania
– Łyżka sezamu
– 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
– 100 gram fasolki mung
– 4 suszone pomidory, pokrojone w paski
– Garść jarmużu
– Olej sezamowy
– Oliwa z oliwek/olej rzepakowy (łyżka)

Przygotowanie:

Tofu zalać w misce sosem sojowym i pozostawić na kilka godzin.

W tym czasie ugotować fasolkę zgodnie z opisem na opakowaniu.

Następnie odsączyć tofu i smażyć na oleju, aż nabierze złocistego koloru. Pod koniec smażenia dodać ugotowaną fasolkę, podgrzać całość na patelni. Posypać prażonym sezamem.

Do miski przełożyć garść jarmużu, dodać fasolkę z tofu i suszone pomidory.

Całość posypać pestkami słonecznika i świeżą pietruszką oraz polać olejem sezamowym.

Smacznego!

sałatka z tofu

2017-11-18T22:52:20+00:00