Risotto dyniowe z czerwonego ryżu z cukinią i ricottą

O mamo… Od dawna chciałam wykorzystać czerwony ryż, zalegający w mojej szafce. Nie sądziłam jednak, że wyczaruję w mojej kuchni coś tak pysznego! Pojechałam na bazarek, kupiłam warzywa – dużo warzyw, ponieważ są one podstawą w mojej kuchni, a potem jeszcze ricottę, gdyż ostatnio jestem w niej zakochana po uszy.

Risotto z czerwonego ryżu

Gdy wróciłam do domu, zbliżała się już pora obiadowa. Chwila namysłu, rzut okiem na składniki chowające się w szafkach, lodówce i koszyku z warzywami i… powstało! Kremowe, dyniowe, rozpływające się w ustach risotto z nutką kokosa i cukinią.

Musicie wiedzieć, że ryż czerwony jest dużo zdrowszy, od zwykłego, białego ryżu.
Odznacza się on wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak np.: magnez, mangan czy żelazo (jest to bardzo dobry produkt, dla osób zmagających się z anemią).
W jego łupince znajdują się działające prozdrowotnie barwniki, zwane proantocyjanidami. Są to silne antyoksydanty, które m.in.:
pomagają zwalczać stany zapalne, chronią naczynia krwionośne i korzystnie wpływają na wzrok. Mają one również właściwości antynowotworowe.

Ponadto czerwony ryż jest bezglutenowy i… bardzo smaczny! Ma nietypowy, lekko orzechowy posmak i nieco bardziej klejącą konsystencję niż ryż brązowy. Znakomicie nadaje się do risotto! Koniecznie spróbujcie!

Risotto dyniowe z czerwonego ryżu

Składniki (na 4-5 porcji):
– 150 g czerwonego ryżu
– 2.5 szklanki wody (do gotowania ryżu)
– 0.5 szklanki mleka kokosowego (do gotowania ryżu)
– szczypta szafranu
– 1/2 łyżeczki soli

– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 cm kłącza świeżego imbiru
– 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego
– 1 cukinia
– 500 g dyni
– 200 ml mleka kokosowego
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 100 g ricotty
– sól i pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie:
Dynię pokrój na kilka kawałków i upiecz.

W garnku zagotuj wodę z mlekiem kokosowym, dodaj sól i szczyptę szafranu. Wsyp ryż. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 40 min bez przykrycia, mieszając co 10 min.

Gdy dynia się upiecze, a ryż ugotuje, zacznij przygotowywać risotto.
Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozpuść olej kokosowy. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i imbir, wrzuć je na patelnię, dodaj odrobinę wody i podduś przez 3 minuty mieszając co jakiś czas.

Pokrój w kostkę cukinię i dodaj do potrawki. Dynię obierz ze skórki (chyba, że była to dynia hokkaido – wówczas nie jest to konieczne) i rozgnieć ją widelcem na pure. Następnie wrzuć ją do reszty warzyw. Dodaj mleko kokosowe, ryż i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś ok. 15 min., bez przykrycia – mieszając co jakiś czas żeby ryż nie przywarł do dna.

Pod koniec dodaj ricottę. Wymieszaj. Podawaj danie gorące, posypane świeżą natką pietruszki i posiekanymi, ulubionymi orzechami, lub tartym parmezanem. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Risotto dyniowe z czerwonego ryżu

Risotto dyniowe z czerwonego ryżu

2018-01-06T09:26:07+00:00