Rafaello z Kaszy Jaglanej

Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubi rafaello? Domyślam się, że tak. Śmiem jednak twierdzić, że jest to jedynie niewielka garstka osób. Te małe, kokosowe kuleczki często kuszą swym wyglądem i zapachem nawet prawdziwych przeciwników słodyczy. Co więc zrobić kiedy ochota na te słodkie kulki dopadnie nas na diecie? 🙂

Rafaello z kaszy jaflanej

Rafaello nie jadłam od wieków. A ściśle rzecz biorąc od jakiś dwóch lat. Ostatnio naszła mnie na nie ochota. Jednak gdy jest się prawdziwym anty-słodyczowcem i wielbicielem zdrowych zamienników, a dodatkowo wymyślanie nowych przepisów i gotowanie sprawia ogromną frajdę, nie ma rady. Kupne pralinki nie wchodzą w grę.

Kiedy myślałam o przepisie, zdecydowałam że głównym, wiodącym składnikiem będzie kokos. A to dlatego, że smak i zapach kokosa jest czymś co Julcia lubi najbardziej. Kupiłam więc mleko kokosowe i kokosowe wiórki, a żeby w domu pachniało jeszcze piękniej – nie obyło się bez wanilii i cynamonu.

Rafaello

Przygotowanie kulek zajmuje około godziny, jednak później należy je schować do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Warto więc zrobić je wieczorem, a rano cieszyć się pysznym dodatkiem do śniadania 🙂

 

Składniki (na ok.25 kuleczek):

– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 150 ml mleka kokosowego
– 1 szklanka wody
– 15 daktyli suszonych lub 10 świeżych
– 1 łyżka karobu/kakao
– 25 migdałów
– 4 łyżki tartych migdałów
– pół kubka wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżeczka cynamou
– szczypta kardamonu
– szczypta imbiru

 

Przygotowanie:

Namocz daktyle we wrzącej wodzie. Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz wrzątkiem na drobnym sicie, a następnie wsyp ją do gotującego się mleka kokosowego. Dolej szklankę wody i wsyp wszystkie przyprawy, a następnie gotuj ok. 20 min. do całkowitego wchłonięcia przez nią płynu. Po ugotowaniu zdejmij kaszę z ognia i pozostaw ją przez ok. 10 min pod przykryciem. Gdy kasza nieco przestygnie zmiksuj ją wraz z daktylami, karobem i tartymi migdałami.
Formuj kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Do każdej z nich wkładaj jednego migdała, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Ułóż wszystkie na dużym talerzu i włóż na noc do lodówki.
Po tym czasie kokosowo-migdałowe kuleczki będą gotowe. Efekt gwarantowany 🙂

Rafaello z kaszy jaglanejRafaello doskonale nadaje się, aby poczęstować nim gości, ale jest również świetną alternatywą dla niezdrowego deseru 🙂  Białe kuleczki fantastycznie komponują się też z truflami makowymi, na które przepis podawałam TUTAJ. 🙂
Smacznego!

Rafaello z kaszy jaglanejRafaello z kaszy jaglanej

Rafaello z kaszy jaglanej

Rafaello z kaszy jaglanej

2017-11-18T22:59:24+00:00