Chyba nie ma lepszego sposobu na przemycenie odpowiedniego halloweenowego nastroju niż stworzenie tematycznych „strasznych” przekąsek i wypełnienie całego domu cynamonowo-dyniowym aromatem babeczek. Dlatego… mam dla Was dwa fajowe przepisy na halloween!

Co prawda w tym roku skończyłam 20 lat, co oznacza, że nie wypada mi już chodzić po ulicach i zmuszać nieznajomych ludzi do dawania mi naręczy cukierków. Natomiast bawić można się już przy samym czarowaniu halloweenowej atmosfery!

Czy jesteś akurat gospodarzem halloweenowej imprezy, czy (ze względu na obecnie panującą pandemię) chcesz przyszykować coś na horrorowy wieczór w gronie domowników, przygotuj się na oklaski.
Obok tych przekąsek nikt nie przejdzie obojętnie!

Zdrowe przepisy na halloween

Babeczki dyniowe

Składniki (na 15 babeczek):

  • 1 szklanka pure z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 230 g mąki gryczanej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 garść orzechów pecan

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. W dużej misce ubij jajka z syropem klonowym i olejem.
  3. Następnie dodaj zmiksowaną dynię, mleko roślinne, proszek do pieczenia i przyprawy.
  4. Do miski dodaj mąkę, posiekane orzechy i czekoladę. Wymieszaj.
  5. Wypełnij ciastem formy na babeczki (papierowe lub silikonowe) i włóż do piekarnika.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Zdrowe przepisy na halloween

Paluchy wiedźmy

Składniki na ciasto:

  • 210 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 garście migdałów

Opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/migdałowego

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieć, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, formuj na kształt palców, na samym końcu wciskając migdał. Cienkim nożykiem zaznacz linie w miejscach naturalnych zgięć palców.
  3. Paluszki powinny być odrobinę cieńsze od Twoich palców, ponieważ w piekarniku trochę urosną.
  4. Ułóż na blasze i piecz około 10-15 minut w 190 stopniach C.
  5. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. Od dołu zanurz w dżemie, aby dodać paluchom nieco krwawego efektu.

Zdrowe przepisy na halloween

Strasznej zabawy!

Autorka wpisu

Zosia Leszczyńska
Zosia LeszczyńskaO mnie
Nazywam się Zosia. Jestem energiczną idealistką, miłośniczką pieczonych batatów i zadeklarowanym przeciwnikiem smażonych frytek.

Od kilku lat interesuje się zdrowym trybem życia, co w skuteczny sposób zmusza mnie do praktykowania czarnej magii w kuchni i zwiedzania pobliskich siłowni. Oprócz tego, że moje życie kręci się wokół bieżni i bakłażanów, studiuję dietetykę na jednej z warszawskich uczelni. To tam poznałam Julkę, z którą momentalnie znalazłam wspólny język. I tak powstało Foodingreen!

Kup naszego e-booka i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna i przyjemna!

Zapisz się do naszego Newslettera i odbierz prezent!