Placuszki czekoladowo-kokosowe

Hej! Jak już zauważyliście, jeśli obserwujecie nas na Instagramie (www.instagram/foodingreenpl), obie wpadłyśmy w jakieś placuszkowe szaleństwo. Ciągle wymyślamy nowe, coraz lepsze przepisy na te uwielbiane przez wszystkich, okrągłe cuda. I muszę przyznać, że chociaż ciężko przebić ostatni przepis Julki na słodkie placuszki z mąki kasztanowej (znajdziecie go TUTAJ), to te przynajmniej mogą z nimi konkurować 🙂 Przepis powstał wyjątkowo spontanicznie (ale takie są w końcu najlepsze), a placki od razu podbiły moje serce. Co więcej, swoim zapachem podbiły też serca moich domowników. Musicie spróbować!

Składniki:

-4 łyżki mąki kokosowej
-1 jajko
-1 białko
-1 łyżka kakao
-1 łyżka karobu
-4 łyżki mleka kokosowego
-5 łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane) lub krowiego
-szczypta soli
-1 dojrzały banan + pół do dekoracji
-opcjonalnie- odrobina ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki, następnie dodać do niej  banana z  i dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem (na wolnych obrotach). Smażyć na suchej patelni (najlepiej teflonowej) przez ok. 1 minutę z każdej strony*. Placuszki świetnie smakują z karmelizowanym bananem i cynamonem: Pokroić banana na plasterki (nie za cienkie, ok. 0,5 cm) i usmażyć na patelni z cynamonem, aż nabierze złotego koloru. Przełożyć na placuszki i wcinać, póki gorące.

*Placuszki najlepiej smażyć pod przykryciem

2017-12-09T10:01:54+00:00