Pasztet z czerwonej soczewicy i batata

 

 

 

Hej Kochani! Muszę się pochwalić 🙂 Dzisiaj mam dla Was zwycięski przepis na wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i batata. Przepis ten wygrał konkurs organizowany przez www.wrzacakuchnia.pl, a sam pasztet został okrzyknięty najlepszym wegetariańskim pasztetem! 🙂

pasztet z czerwonej soczewicy

Skromnie przyznam, że wcale się nie dziwię. Jest idealny jako dodatek do kanapek, sałatek, a także do wyjadania prosto z blachy, bez dodatków. Najlepiej smakuje na zimno, tuż po wyjęciu z lodówki. Dzięki batatom pasztet jest delikatnie słodki i miękki. Świeże i suszone zioła (wśród których króluje tymianek) nadają mu natomiast niesamowitego aromatu i smaku.

W moim domu pasztet znika z lodówki w przeciągu kilku godzin – to chyba ulubiony kuchenny eksperyment jego domowników. Jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 batat
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżki oliwy
– 1 jajko
– 1/3 szklanki mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych
– Szczypta soli (wg uznania)

Przygotowanie:

Krok 1

Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez 7 minut. Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę odsączyć i przełożyć do miski.

Krok 2

Batata umyć, pokroić, skropić oliwą i piec w 160 stopniach przez 30 minut. Upieczonego batata obrać ze skórki i dodać do soczewicy.

Krok 3

Do batata i soczewicy dodać mąkę, czosnek i olej kokosowy, całość dokładnie zblendować. Następnie wsypać zioła, wbić jajko i wymieszać. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 4

Przełożyć masę do silikonowej formy i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 45-50 minut, do czasu, aż pasztet będzie rumiany. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Smacznego! Mam nadzieję, że pasztet przypadnie Wam do gustu, tak jak przypadł jury konkursu 🙂

pasztet z batata

2017-11-18T22:50:53+00:00