Pasta bezjajeczna z tofu i ciecierzycy

Kto z Was lubi pastę jajeczną – kremową, delikatną ze świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki?

Pasta jajeczna kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama często robiła nam z nią kanapki na ciemnym pieczywie. Posypane szczypiorkiem, przynoszące na myśl wiosnę – być może dlatego że jest to również typowa, wielkanocna „potrawa”.

Dziś jednak wychodzimy na przeciw weganom, a także wszystkim tym, którzy z różnych powodów jajek jeść nie chcą lub nie mogą.
Przed Wami – pasta BEZjajeczna.

Przepis jest prościutki, a smak… niemalże identyczny do oryginału. Wszystko za sprawą czarnej soli, która wiernie odwzorowuje smak i zapach jajek.

Czarna sól himalajska od paru lat jest znana i lubiana, szczególnie wśród wegan. Obecność m.in. siarkowodoru sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia smacznych zamienników potraw, w których powinien być wyczuwalny smak i zapach jajek.

Składniki:
– 150 g ciecierzycy gotowanej lub z puszki
– 150 g tofu naturalnego
– 2 łyżki oleju
– 50 ml mleczka kokosowego
– 1.5 łyżeczki czarnej soli kala namak
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka soku z cytryny
– pół pęczka szczypiorku/natki pietruszki
– czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ciecierzycę zmiel blenderem z tofu, olejem, mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Posiekaj drobno szczypiorek/natkę i wymieszaj dokładnie całość.
Podawaj ze świeżym, ciemnym pieczywem.
Idealnie komponuje się z awokado 🙂

Smacznego! 🙂

Pasta bezjajeczna

Pasta bezjajeczna

Pasta bezjajeczna

2018-03-30T19:44:25+00:00