Naleśniki orkiszowe z karmelizowaną pomarańczą i rozmarynem

Naleśniki… Kto nie kocha naleśników?
Dzisiaj mam dla Was przepis, na takie, które już z daleka przynoszą zapach weekendu i pomarańczy, z dodatkiem rozmarynu i aromatycznych przypraw. Są idealne na leniwe śniadanie lub słodki (a w dodatku zdrowy) lunch.

Naleśniki

Składniki:

– 1 szklanka pełnoziarnistej maki orkiszowej
– 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– szczypta soli
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 jajko Pomarańcza
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 1 łyżeczka oleju kokosoweg
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– rozmaryn

Przygotowanie:

Mąkę i mleko wymieszaj w dużej misce. Dodaj roztrzepane jajko, olej kokosowy i szczyptę soli. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbyt gęste – jeśli jest to konieczne, warto dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody.
Naleśniki smaż z obu stron na suchej patelni teflonowej.

Naleśniki
Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki i posyp ksylitolem. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie ułóż na niej plastry pomarańczy. Smaż, aż owoc nabierze złocistego koloru.
Na usmażonych naleśnikach ułóż karmelizowaną pomarańczę. Całość posyp cynamonem i ozdób świeżym rozmarynem.
Smacznego! 🙂

Naleśniki

2017-11-18T22:53:30+00:00