Muffiny jaglano – bananowe

Już niedziela, prawie południe, a ja obiecałam domownikom zrobić jakieś cudo na deser – tak na umilenie dnia.
Sama zresztą chętnie wszamałabym coś słodkiego, zanim usiądę do sterty książek i zeszytów czekającej na mnie cierpliwie na biurku od kilku dni.
Jest tylko jeden problem: owa sterta jest tak duża, że grozi zawaleniem, a więc stoi przede mną perspektywa poświęcenia jej reszty dnia.

Nie ma rady, musiałam znaleźć jakiś kompromis. I tak powstał przepis na expresowe muffiny jaglano-bananowe.
Babeczki smakowały nawet zadeklarowanym fanom cukru i białej mąki, mimo że ani z jednym, ani z drugim nie mają absolutnie nic wspólnego.

Tak więc… buon apetit!

Muffinki

Składniki (na około 12 babeczek):

– 3 dojrzałe banany
– 1 szklanka dowolnej mąki pełnoziarnistej (ja użyłam żytniej, ale równie świetnie sprawdzi się pszenna lub orkiszowa)
– 1 szklanka mąki jaglanej
– 2 jajka
– 6 daktyli
– 100 ml oleju kokosowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– wiórki kokosowe (tutaj ilość jest dowolna, zależy od preferencji :))
opcjonalnie:
– 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao (jeśli ktoś ma ochotę na wersję czekoladową)

 

Przygotowanie:
Banany rozgnieć w dużej misce widelcem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i olej kokosowy, a następnie zmiksuj całość do połączenia się składników. Masa nie może być bardzo gęsta – powinna mieć lejącą konsystencję. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i pokrojone daktyle oraz wybrane dodatki – kakao, cynamon, imbir, kardamon. Wymieszaj delikatnie i przełóż do silikonowych lub papierowych foremek.
Muffiny piecz około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Muffiny

2017-11-18T22:58:50+00:00