Malinowy pudding z tapioki

Cześć kochani 🙂
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na fajną przekąskę, drugie śniadanie lub słodki deser.
Pudding z tapioki idealnie sprawdzi się również na imprezie (na przykład sylwestrowej!), bo jest bardzo prosty w przygotowaniu, ładnie wygląda, jest mało znany i przepyszny*.

Pudding z tapioki

Pewnie nie każdy z Was wie, czym tak właściwie jest tapioka.

Jest to skrobia z bulwy manioku, który stanowi podstawę żywienia w kuchni Ameryki Południowej i Afryki  (tak jak u nas ziemniaki).
Tapioka jest lekkostrawna, hipoalergiczna (nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, dlatego może ją spożywać praktycznie każdy.
Możemy ją spotkać pod postacią mąki, jednak najczęściej spotyka się ją w formie małych, białych kuleczek, które po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste.

Z tapioki można wyczarować najrozmaitsze desery – puddingi, musy, budynie i wiele innych słodkości. Można ją też stosować  w celu zgęszczenia potraw lub sosów.
W Polsce jednak tapioka zyskała największą popularność dzięki bubble tea, czyli napojowi przygotowywanemu na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie kulek tapioki.

Aktualnie coraz częściej można ją kupić w zwykłych supermarketach, jednak zawsze znajdziemy ją na półkach sklepów z orientalną żywnością lub w internecie – paczka kosztuje kilka/kilkanaście złotych i starcza na bardzo długo.

Naszą dzisiejszą propozycją z wykorzystaniem tych cudownych perełek, jest malinowy pudding z tapioki.
Chyba nie ma osoby, która nie zakocha się w nim od pierwszego zjedzenia.
Słodki, delikatny, pełen malutkich kuleczek o bardzo przyjemnej konsystencji. Palce lizać 🙂

Pudding z tapioki

Składniki na 2 porcje:
– 400 ml mleczka kokosowego**
– 3 garści malin (mrożonych lub nie)
– 60 g erytrytolu (lub np. ksylitolu/cukru kokosowego)
– Pół łyżeczki cynamonu
– Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie (do dekoracji):
– Maliny
– Gorzka czekolada
– Masło migdałowe/z nerkowców
– Świeże listki mięty
– Inne ulubione dodatki 🙂

Przygotowanie:
Mleko kokosowe zmiksuj z malinami, erytrytolem i przyprawami. Dodaj do niego tapiokę i pozostaw na pół godziny w lodowce.

Po tym czasie zagotuj mleko i na małym ogniu gotuj pudding przez 15 min. mieszając co jakiś czas i pilnując, żeby nie zaczął się przypalać.

Gotową tapiokę przelej do małych słoiczków, szklanek lub miseczek i pozostaw do ostygnięcia.
Udekoruj wedle uznania i wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc (pudding zgęstnieje dopiero po jakimś czasie).

Smacznego!

*jeżeli chcesz przygotować pudding na imprezę, możesz zrobić go z większej porcji składników i podać w małych, przezroczystych słoiczkach/szklankach lub miseczkach. Ładnie przyozdobiony będzie wyglądał naprawdę efektownie.

**ja użyłam mleczka o niższej zawartości tłuszczu, jeżeli używasz mleczka o wysokiej zawartości tłuszczu, możesz rozcieńczyć je z wodą, tak by końcowa ilość płynu wynosiła ok. 400 ml

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

pudding z tapioki

2017-12-31T10:37:51+00:00