Świąteczny krem z buraków z suszoną śliwką

Kochani, mamy dla Was ostatni świąteczny przepis w tym roku. Jest to przepis na przepyszny krem z buraków z dodatkiem pieczonego jabłka i suszonych śliwek. Idealna alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

Jest bardzo delikatny, dlatego znakomicie będzie się nadawał dla małych dzieci, które często nie lubią jeszcze intensywnych smaków. Rozgrzewający, słodziutki i mocno świąteczny.
To jak, skusicie się?

Przy okazji chciałybyśmy życzyć Wam spokojnych i radosnych świąt, pełnych miłej atmosfery i dobrego (może nawet zdrowego) jedzonka.
Pamiętajcie jednak, że Święta są tylko raz w roku. Dlatego nie liczcie kalorii i nie przejmujcie się każdym pierogiem lub kawałkiem makowca.
Żeby dobrze się czuć i spędzić święta z uśmiechem na ustach zamiast problemów z żołądkiem, polecamy Wam zajrzeć TUTAJ -> znajdziecie w tym wpisie porady, dotyczące Świąt 🙂

Bardzo się cieszymy, że jesteście z nami i dziękujemy każdej osobie, która regularnie odwiedza naszego bloga.
Nowy rok niesie za sobą masę nowych pomysłów i zadań do realizacji, ale to właśnie dzięki Wam zdecydowałyśmy, że podejmiemy to wyzwanie 🙂
Mamy nadzieję, że zostaniecie z nami. Wesołych świąt! 🙂

Składniki:
– 2 małe ziemniaki
– 5 upieczonych średnich buraków
– 5 suszonych śliwek
– 1 jabłko (kwaśne)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta imbiru
– 4 mielone goździki
– szczypta kardamonu
– 3 łyżki śmietanki 30%
– skórka starta z połowy cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wstaw buraki do pieczenia. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Pod koniec pieczenia buraków, włóż do piekarnika przekrojone na pół jabłko (na ok. 10 minut). Upieczone buraki obierz ze skórki.

Do garnka wrzuć buraki, jabłko, ziemniaki, dodaj przyprawy, skórkę z cytryny i suszone śliwki.
Całość zalej wodą (tak, żeby ledwo zakrywała wszystkie składniki) i poczekać, aż się zagotuje.

Dodaj śmietankę i zmiksuj całość.

Smacznego! Wesołych świąt!

2017-12-23T17:38:48+00:00