Białkowy krem czekoladowy z ciecierzycy z musem malinowym

‚Jestem na diecie i nie mogę dotykać nic, co czekoladowe, słodkie i smaczne’. Jak często słyszycie takie zdania? Ja – bardzo.

To smutne, że tak wiele osób traktuje zmianę stylu życia jako nieprzyjemny obowiązek, a nie coś, co może okazać się fantastyczną przygodą i zbliżyć nas do upragnionego celu.
Tak, wiem, że początki bywają trudne. Wiem też, że przechodząc obok pachnącej pączkami cukierni w Tłusty Czwartek, kiszki zaczynają grać marsza, nawet pomimo tego dużego śniadania, które udało nam się zjeść przed wyjściem z domu. A ślinka leci i tak.

Dlatego tak ważne jest, żeby uświadomić sobie, że zdrowe odżywianie to nie kara. Że wszystko jest dla ludzi i odstępstwa od codziennej diety są nie tyle dozwolone, ile (ba!) mile widziane. Bo ważna jest przede wszystkim zdrowa głowa – bez przegięć w żadną stronę. Pamiętajcie o tym!

Tymczasem mam prościutki przepis dla wszystkich czekoladoholików, którzy nie mogą, lub też po prostu nie chcą zaspokajać swojego cukrowego głodu kupnymi słodyczami.

Pyszny, aksamitny, wegański i mocno czekoladowy krem bez dodatku cukru.
Ze względu na to, że testuję przepisy dla osób uczulonych na orzechy, ich również tutaj nie znajdziecie.
To co? Do roboty!

krem czekoladowy

Skadniki (na 2 porcje):

Na krem czekoladowy
-Połowa puszki ciecierzycy
-1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie pistacjowe)
-2 daktyle medjool*
-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu
-1 czubata łyżeczka kakao-odrobina soku z cytryny
-szczypta soli

Na mus malinowy
2 porcje
-Szklanka mrożonych lub świeżych malin
-2 łyżki nasion chia, namoczonych w wodzie
-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu

*jeśli nie macie tej konkretnej odmiany daktyli, użycie 4 zwykłych. Medjool są dużo większe 🙂

Przygotowanie
Krem
Ciecierzycę dokładnie opłucz zimną wodą. Wszystkie składniki połącz w wysokim naczyniu do blendowania lub w robocie kuchennym i miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Przełóż do naczynia i włóż do lodówki na czas przygotowywania musu malinowego.

Mus:
Maliny włóż do garnka i ogrzewaj, aż oddzieli się od nich sok. Wówczas oddziel sok (możesz go zlać do osobnego naczynia i dodawać do herbaty 💗). Do pozostałych malin dodaj erytrytol i namoczone nasiona chia i wymieszaj.

Następnie przełóż mus na krem z ciecierzycy i zajadaj!

Mus z malin można przechowywać w lodówce (w szczelnym opakowaniu) do 5 dni- super nadaje się do wszelkich owsianek i deserów, a nawet do wyjadania ze słoika. Białkowy krem także nadaje się do przechowywania, można go używać jako zamiennik Nutelli (do smarowania pieczywa), dodawać do owsianek albo zajadać bez dodatków. Masa możliwości!

Smacznego!

krem czekoladowy

krem czekoladowy

2018-02-09T22:10:14+00:00