Korzenne ciasto dyniowe z migdałami

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, delikatne ciasto z dyni, która wspaniale komponuje się z migdałami, rodzynkami i gorzką czekoladą.
Dynia to z pewnością moje ukochane warzywo! Jest niskokaloryczna, bardzo zdrowa, ma prześliczny kolor i cudowny smak.
Nadaje się do sałatek, można z niej zrobić kotleciki, zupę krem czy gofry!

Ciasto dyniowe, które przygotowałam, jest typowo jesienne – znajduje się w nim moc rozgrzewających przypraw, takich jak: cynamon, imbir, wanilia i kardamon. Dzięki temu, nasz dyniowy deser niebiańsko pachnie i jeszcze lepiej smakuje 🙂

Ciasto dyniowe

Ciasto nadaje się dla osób nietolerujących laktozy i glutenu – a już wkrótce przygotuję również wersję dla wegan.
Koniecznie spróbujcie!

 

Składniki:

– 1.5 szklanki pure z dyni (najlepiej hokkaido)
– 1/2 szklanki tartych migdałów
– 2 jajka + 1 białko
– 3 łyżki płatków owsianych
– 2 łyżki płatków jaglanych
– 3 łyżki kakao
– 2 garści rodzynek
– 1/2 szklanki erytrytolu (lub innego słodziwa – np. ksylitolu)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka wanilii
– szczypta imbiru
– szczypta kardamonu

Polewa:
– 3 kostki gorzkiej czekolady (min. 70%)
– 2 łyżki mleka roślinnego
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

1.  Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.

2. Dokładnie umyj dynię, pokrój ją na duże kawałki i piecz ok. 20 – 25 min. do miękkości. Następnie obierz ją ze skórki i zmiel do gładkiej konsystencji. Odmierz 1.5 szklanki – z reszty możesz przygotować np. kotleciki, lub wyjeść łyżeczką 🙂 Pure przechowuj w lodówce 2-3 dni.

3. Zmiel płatki owsiane i jaglane na mąkę. Możesz do tego użyć robota kuchennego, młynka do kawy lub zwykły blender 🙂

4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

5. Przełóż ciasto do formy (najlepiej silikonowej – nie będzie przywierało do dna) i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45 min. Gdy ciasto będzie gotowe – wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

6. Przygotuj polewę : Zagotuj wodę i wlej ją do dużego naczynia. W drugim, mniejszym naczyniu umieść czekoladę, dodaj mleko i olej
kokosowy. Poczekaj, aż czekolada i olej się roztopią, delikatnie mieszając. Udekoruj ostygnięte ciasto 🙂

Smacznego!

Ciasto dyniowe

 

2017-11-18T22:50:44+00:00