Kolorowa sałatka z brązowego ryżu

Hejka 🙂
Ostatnio zauważyłyśmy, że na naszym blogu i instagramie, a także wszędzie wokoło – roi się od posiłków na słodko. Ciasta, ciasteczka, kremy – a przecież na co dzień podstawą naszej diety są warzywa, kasze, zdrowe tłuszcze – które zazwyczaj wcale słodkie nie są.
Również od Was zaczęłyśmy dostawać wiadomości, że potrzebujecie inspiracji na słone dania 🙂
Dlatego właśnie będziemy teraz dużo częściej wstawiać przepisy na posiłki obiadowe i kolacjowe (choć oczywiście ciastkożercy również znajdą tu coś dla siebie).

Kolorowa sałatka z brązowym ryżem

Dzisiejszy przepis, to pełna kolorów, witamin i minerałów, sałatka.
Bazę stanowi brązowy ryż, który zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, D, E i K, cynk, mangan, miedź, selen i żelazo.
Jak widać – w tych małych ziarenkach kryje się samo zdrowie.
Znajdziecie tu mnóstwo kolorowych warzyw, a jak wiadomo – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej 🙂

Składniki (na 2-3 porcje):
– 100 g brązowego ryżu
– 1/2 brokuła
– 1 burak
– 1 batat
– 1 awokado
– 125 g groszku cukrowego
– 1/2 granata
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1 łyżka soku z cytryny
– ulubione kiełki (u nas – najcudowniejsze kiełki jarmużu)
– pestki dyni
sos:
– 2 łyżki tahini
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżki wody
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Buraka zawiń w folię aluminiową, batata przekrój na pół i upiecz do miękkości (ok. 1h w temp. 180 stopni). Gdy warzywa się upieką, pokrój je na drobne kawałki.

Ryż brązowy ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie pozostaw go do ostygnięcia.

Brokuła podziel na drobne różyczki i razem z groszkiem cukrowym wrzuć do wrzątku. Gotuj ok. 3 minuty, a potem wrzuć warzywa do zimnej wody (najlepiej z lodem).

Awokado obierz i pokrój na cienkie plasterki, a później skrop sokiem z cytryny i delikatnie posól.

Rodzynki zalej wrzątkiem na 10-15 min. Wyjmij pestki z granatu i upraż pestki dyni na suchej patelni.

Wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Ryż przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojone warzywa, rodzynki i pestki granatu. Całość polej sosem i dokładnie, delikatnie wymieszaj.
Przełóż do miseczek, podawaj posypane kiełkami i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego! 🙂

Kolorowa sałatka z brązowym ryżem

Kolorowa sałatka z brązowym ryżem

2018-02-15T19:57:04+00:00