Jesienna jaglanka z dynią na mleku kokosowym

Dyniaaa 🙂 Trzeba korzystać, dopóki jest na straganach 🙂
Dziś mam dla Was cudowny przepis. Jest to jaglanka, która doskonale komponuje się z jesienną pogodą. Jest zdrowa, rozgrzewa organizm i daje mnóstwo energii na cały dzień 🙂 Dzięki dyni i mleku kokosowemu kasza jest niezwykle kremowa i ma niepowtarzalny smak.
Do dzieła!

 

Czas przygotowania: ok. 25 min.

Składniki:
(na 1 porcję)

– Kawałek dyni ( ok 200 g )
– ok. 200 ml mleka kokosowego
– pół szklanki wody
– pół szklanki kaszy jaglanej
– pół łyżeczki wanilii
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki kurkumy
– szczypta imbiru
– szczypta kardamonu

do musu:
– jabłko
– gruszka
– pół szklanki wody
– pół łyżeczki cynamonu

Dodatki do jaglanki możesz wybrać wedle upodobań. Mogą być to wszelkiego rodzaju bakalie, nasionka, owoce itd.
Ja zajadałam ją z marakują, bananem, nerkowcami, nasionami chia i płatkami kokosowymi 🙂

Przygotowanie:

Kaszę sparz wrzątkiem, a następnie zagotuj w garnku wodę i mleko kokosowe. Po zagotowaniu wsyp kaszę i wszystkie przyprawy, a następnie startą dynię. Gotuj kaszę pod przykryciem ok. 20 minut, aż będzie miękka. Jeżeli kasza zbyt szybko wchłonie wodę i mleko, zacznie przywierać do dna i nie będzie jeszcze gotowa do spożycia, dolej trochę gorącej wody.

Mus:

W czasie kiedy kasza będzie się gotować, możesz przygotować do niej przepyszny mus. Wykonanie jest banalnie proste 🙂
Obierz i pokrój na kawałeczki gruszkę i jabłko, a następnie włóż do garnka.
Wlej wodę, dodaj cynamon i duś przez ok. 10 minut. Zmiksuj i gotowe!

Smacznego! 🙂

Jaglanka

2017-11-18T23:07:38+00:00