Jagielnik migdałowo-truskawkowy

Panie i Panowie!
Przedstawiam Wam przepis na przepyszny, kremowy jagielnik o smaku prażonych migdałów i truskawki.
Muszę Was jednak ostrzec – jagielnik jest tak dobry, że już podczas jego robienia znika połowa masy…

A jak to było z tym jaglanym ciastem? Ano miało być wegańskie. Powstały dwie wersje – jedna z olejem kokosowym, druga z agarem (wegańskim zamiennikiem żelatyny) – jednak obie próby zakończyły się ciastem w formie kremu – masa się dosłownie „rozpływała” w ustach…
Jak widać – nam również nie zawsze wszystko się udaje i nie wszystko idzie po naszej myśli.

Obiecuję, że wegańską wersję dopracuję, a tymczasem wstawiam przepis na wersję z żelatyną, dzięki której jagielnik nareszcie nabrał właściwej konsystencji 🙂

Idealny spód, w którym wyraźnie czuć prażone nerkowce, biała masa o delikatnym zapachu i smaku prażonych migdałów i masa różowa – o smaku truskawki. Do kolorowej części możecie dorzucić Wasze ulubione czerwone owoce – ja robiłam już z jagodami, malinami i truskawkami – wszystkie wersje były przepyszne!
Na wierzchu znajduje się galaretka ze świeżych owoców, która nadaje ciastu świeżości i przełamuje słodkość masy migdałowej.
Bajka kochani, bajka!
.
Składniki:Jagielnik
spód:
– 50 g nerkowców
– 50 g płatków owsianych
– 20 g miodu/syropu klonowego
– 2 łyżki wody
.
Wnętrze:
– 200 g kaszy jaglanej
– 600 ml wody
– 150 ml mleczka kokosowego
– 200 g erytrytolu (u nas ze sklepu Kokos Bydgoszcz)
– 50 g masła z prażonych migdałów
– 150 g czerwonych owoców
– 30 g żelatyny
– 100 ml wody
– szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka wanilii/ekstraktu waniliowego

Galaretka:
– 100 g czerwonych owoców
– 50 ml wody
– 5 g żelatyny

Przygotowanie:
Dokładnie przepłucz na sitku kaszę jaglaną wrzątkiem, a następnie wsyp ją do gotującej się wody z cynamonem.
Gotuj 20 min, na wolnym ogniu pod przykryciem.

Podpraż nerkowce na suchej patelni, na złoty kolor.
Do głębokiego naczynia wsyp płatki owsiane i zmiel je na mąkę.
Dodaj prażone nerkowce i całość zmiksuj jeszcze raz.
Wlej wodę i miód – ponownie zmiksuj i rozgnieć spód palcami na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Wstaw spód do lodówki.

Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksuj z mleczkiem kokosowym, erytrytolem i wanilią.
Rozdziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj ekstrakt i masło migdałowe, a do drugiej truskawki.
Obie dokładnie zmiksuj jeszcze raz.

Zagotuj wodę w czajniku, odmierz 100 ml i wsyp do niej żelatynę. Wymieszaj ją dokładnie do całkowitego rozpuszczenia i dodaj po połowie płynu do mas z kaszy jaglanej.
Ponownie zblenduj obie masy i przełóż je na schłodzony spód, wedle własnej kolejności.

W małym garnuszku zmiksuj wodę i owocę na galaretkę. Zagotuj. Dodaj słodziwo i żelatynę – całość gotuj ok. 2-3 minuty.
Przelej owocowy płyn na warstwę z kaszy jaglanej.Ozdób ulubionymi owocami, poczekaj aż galaretka ostygnie i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Rano ukrój sobie duży kawałek i zjedz popijając filiżanką kawy lub ulubionej herbaty. Smacznego!

Jagielnik

Jagielnik

2018-05-26T09:59:01+00:00