Gorąca czekolada z dyni

Hej!

Siedzę właśnie na łóżku w deszczowy, zimny i całkowicie ciemny poranek. To jeden z tych dni, kiedy ludzie uparcie szukają czegoś, co poprawi im nastrój. Ponieważ trening na zewnątrz nie wchodzi w grę, a wątpię też, żeby nawet największym fanom sportu chciało się wychodzić spod koców i jechać na siłownię – trzeba szukać endorfin gdzie indziej…

gorąca czekolada dyniowa

Na szczęście na ratunek przychodzi czekolada.

Tak, czekolada. I to gorąca. Słodka, pachnąca i niezawodnie poprawiająca nastrój.
Badania potwierdziły to, co ludzie zauważyli już dawno temu – czekolada faktycznie powoduje uczucie zadowolenia.
Zawarty w niej magnez reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin – tzw. hormonu szczęścia. Czekolada pobudza także wydzielanie serotoniny, sprawiając, że czujemy znaczny przypływ energii i mamy lepszy humor.

Gorąca czekolada z dyni z naszego przepisu jest w dodatku bezgrzeszna – bezcukrowa, beznabiałowa i stuprocentowo wegańska.

Napój pokocha każdy miłośnik kakao i gorącej czekolady.
I tak, od mojej wersji tego słodkiego cuda również można się uzależnić 😉

Składniki:

Połowa średniej dyni białej*
-1,5 szklanki mleka migdałowego
-3 łyżki śmietanki kokosowej (ewentualnie mleka kokosowego)
-2 daktyle
-2 łyżki erytrytolu
-1 łyżeczka karobu
-1 łyżka gorzkiego kakao
ewentualnie przyprawy:
-Cynamon
-Imbir
-Mielone goździki

Przygotowanie:

Dynię pokrój, obierz ze skórki i wrzuć do garnka, zalewając mlekiem migdałowym i kokosowym. Gotuj przez ok. 10 minut lub aż dynia stanie się miękka.
W trakcie gotowania dorzuć daktyle, erytrytol, kakao, karob i pozostałe przyprawy.
Następnie zmiksuj całość na gładki i dosyć rzadki mus**. Podawaj gorące.

*Można zamienić na piżmową lub makaronową. Popularna odmiana Hokkaido niestety nie nadaje się do tego przepisu, ze względu na mączną i zwartą konsystencję. Obiecuję, że dla miłośników tego rodzaju dyni (sama do nich należę!) przygotuję wkrótce osobny przepis.

**Jeśli całość wyjdzie zbyt gęsta, dolej więcej mleka- konsystencja w znacznej mierze zależy od użytej dyni

Jeśli chcesz zostawić sobie trochę tej słodkiej przyjemności na później, czekoladę można przelać do zamkniętego naczynia (np. słoika) i po wystygnięciu przechowywać w lodówce do 4 dni.

Gorąca czekolada fit

Mus można także z powodzeniem wykorzystać jako genialną bazę do owsianek. Wówczas należy po prostu użyć go zamiast mleka lub wody podczas gotowania płatków owsianych.

Enjoy!

owsianka dyniowa

owsianka dyniowa

2017-12-31T10:49:31+00:00