Fit sernik zebra

Tajemniczych receptur, metod i sposobów na zrobienie sernika jest całe mnóstwo. Jedni ubijają białka na delikatną pianę, drudzy trą żółtka z cukrem na miękki puch, a jeszcze inni dodają śmietanki lub masła, aby uzyskać bardziej kremowe wnętrze.

Tymczasem my postanowiłyśmy zrobić coś inaczej. Biało-brązowe paski o zapachu wanilii w połączeniu z czekoladą to miła odmiana, prawda? 🙂
Ciacho nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i nadaje się dla początkujących kucharzy.

Fit sernik

Na dodatek sernik – choć nieco odchudzony i bez tony cukru – rozpływa się w ustach i jedząc go nie da się zatrzymać na jednym kawałku…
Przepyszny, kremowy, waniliowo-czekoladowy, na daktylowo-owsianym spodzie – idealny na zbliżające się święta wielkanocne! 🐥

To co? Kto się skusi?

Składniki (foremka 18×7 cm*): Fit Sernik
Spód:
– 100 g płatków owsianych
– 100 g daktyli
– 3 łyżki kakao
– 2,5 łyżki masła klarowanego

Wnętrze:
– 500 g twarogu chudego/półtłustego
– 200 g jogurtu naturalnego lub 100 ml mleczka kokosowego
– 3 jajka
– 20 g budyniu waniliowego bez cukru
– 130 g słodziwa (u mnie erytrytol)
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka wanilii/aromatu waniliowego
– 2 garści rodzynek/tarta skórka z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
– 3 kostki gorzkiej czekolady na wierzch
*na większą formę pomnóż składniki x2 😁

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180 stopnic C.

Namoczone wcześniej daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi i rozpuszczonym masłem klarowanym.

Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj cieniutką warstwą masła klarowanego.
Nałóż spód i wstaw do lodówki na 20 min.

W międzyczasie zmiksuj dokładnie wszystkie składniki na wnętrze (oprócz kakao i rodzynek) – masa musi być idealnie gładka.

Rozdziel masę na pół – do jednej wsyp kakao i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Następnie wyłóż masę na schłodzony spód – naprzemiennie nakładaj po 2 łyżki masy czarnej i białej, idealnie na środek.

Piecz ok. 45 min w temp. 180 stopni C.
Po tym czasie pozostaw sernik do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.

Po ostygnięciu, na wierzchu sernika połóż gorzką czekoladę. Do jej stopienia możesz użyć suszarki 🙂
Stopioną, rozsmaruj delikatnie po wierzchu i posyp ulubionymi dodatkami (prażone nerkowce, wiórki kokosowe, więcej czekolady itp.)
Włóż do lodówki i zostaw w niej sernik na kilka godzin/całą noc.

SMACZNEGO! 💗

Fit sernik

Fit sernik

2018-03-28T21:19:21+00:00