Jagodzianki… kto ich nie kocha? A co jeśli powiem, że te z mojego przepisu to prawdziwe FIT jagodzianki?
Pełnoziarniste, mięciutkie, pełne jagód, bez białego cukru, a na dodatek do zrobienia o każdej porze roku!
To co, może się skusisz?

FIT jagodzianki

Z przepisu wychodzi aż 12 pysznych, okrągłych bułeczek. Najlepiej smakują podane ze szklanką ciepłego mleka lub filiżanką porannej kawy.

1 jagodzianka to ok. 191 kcal, B:5.6, T:5.5, W:31

Składniki (na 12 bułeczek):

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 180 ml mleka (u mnie owsiane, ale może być również zwykłe)
  • 1 jajko
  • 120 g erytrytolu
  • 25 g masła klarowanego
  • 25 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 300 g jagód świeżych lub mrożonych (lub pół na pół z malinami! Takie wyszły najlepsze )
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Do miski pokrusz drożdże, dodaj 3 łyżki mąki pszennej (odsyp trochę z tych 150 g), cukier i 50 ml lekko () ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
  2. Zmiel płatki owsiane na mąkę.
  3. Do dużej miski przesiej mąki, dodaj proszek do pieczenia i erytrytol. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj zaczyn drożdżowy, resztę letniego mleka i jajko. Zacznij mieszać ciasto, a potem ugniatać je i wyrabiać przez około 10 minut.
  5. Dodaj rozpuszczone masło i olej i ponownie zagnieć dokładnie ciasto. Odstaw je w misce przykryte folią na godzinę w ciepłe miejsce – niech wyrośnie.
  6. Jagody wsyp do garnuszka z mąką ziemniaczaną i podgrzewaj 2-3 min. cały czas mieszając aż zgęstnieją.
  7. Posyp lekko blat mąką. Ciasto podziel na 2 części i każdą delikatnie zwiń w rulon.
  8. Ostrym nożem ruchem „piłującym” potnij każdy rulon na 6 równych części.
    Rozgniataj je w dłoni na placek, nakładaj 1 łyżkę jagódek i zagniataj jak pierogi. Potem uformuj w rękach ładne jagodzianki.
  9. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je żółtkiem wymieszanym z 3 łyżkami mleka.
  10. Piecz bułeczki około 14 min w 180 stopniach C. Poczekaj aż ostygną i udekoruj lukrem (u mnie lukier jest z erytrytolu zmielonego na puder i odrobiny mleka).

Smacznego!

FIT jagodzianki

Dobre tipy

  • Drożdże mieszaj z ciepłą, ale NIE wrzącą wodą – inaczej zginą i klapa, jagodzianki nie urosną ani troszkę.
  • Do drożdży (przygotowując zaczyn) koniecznie dodaj cukier! I tak, cukier – a nie erytrytol czy inny słodzik. Drożdże nie lubią eksperymentów, cukier to ich pożywienie. Jak nie dodasz – zginą.
  • Fit jagodzianki najlepiej smakują jedzone z przyjaciółmi na dużym kocu w parku. Potwierdzone info :)

Autorka wpisu

Julia Migdalska
Julia MigdalskaO mnie
Nazywam się Julka Migdalska.
Jestem dość małą wzrostem, wesołą, energiczną studentką dietetyki z wielkimi marzeniami by pomagać ludziom spełniać ich własne marzenia i zarażać wszystkich wokół prawdziwą, nieskończoną miłością do zdrowego odżywiania i stylu życia.
Uwielbiam muzykę, podróże, sport, fotografię kulinarną i… jedzenie.
W wolnym czasie pracuję na siłowni jako instruktorka fitness i wyciskam z ludzi siódme poty :)

Kup naszego e-booka i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna i przyjemna!