Pora na dynię na wytrawnie!

Ta pomarańczowa bomba witaminy A, gwiazda Halloween i najlepszy składnik jesiennych ciast, ma też mnóstwo zastosowań w wytrawnych potrawach. Dynia  sprawdza się idealnie w daniach takich jak curry i wszelkiego rodzaju gulasze, sałatkach, a nawet sosach do makaronu! Do wszystkiego wnosi przyjemny, delikatnie słodki smak i mnóstwo wartości odżywczych.

Jej zalety mogłabym wymieniać bez końca, ale konkluzja jest jedna – lećcie do kuchni wypróbować te przepisy z jej wykorzystaniem!

W ostatnim wpisie, który znajdziecie TUTAJ podzieliłyśmy się z Wami przepisami na dynię w słodkiej odsłonie. Dzisiaj z kolei pora na przepisy, które nadadzą się idealnie na jesienny lunch czy kolację.

SPIS TREŚCI:
1. Jak przygotować pure z dyni?
2. Makaron w dyniowym sosie
3. Zielone curry z dynią
4. Dyniowy dahl z ciecierzycą

 

Jak przygotować pure z dyni?

Zacznijmy od początku. Do większości przepisów gdzie występuje dynia na słodko, będzie potrzebne Ci pure z dyni.
Według nas, najlepiej sprawdzi się do niego dynia Hokkaido. Ma zwarty miąższ, z którego po upieczeniu nie leje się dużo soku, dzięki czemu pure wychodzi dość gęste (zawsze możesz rozrzedzić je nieco wodą/napojem roślinnym).
Aby przygotować pure z dyni:

  • Kup dynię Hokkaido – najlepiej na pobliskim targu lub bazarze.
  • Umyj ją dokładnie, przekrój na pół i za pomocą dużej łyżki wydrąż środek z nasionami.
  • Pokrój dynię w grubsze plastry, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oliwy.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni C do miękkości (ok. 30-45 min).
  • Po ostudzeniu – obierz dynię ze skórki i zmiksuj blenderem na pure.
  • Przechowuj pure do 5 dni w lodówce, zamknięte w słoiczku. Możesz je również zamrozić porcjami i rozmrażać w miarę potrzeby.

Łatwe? Łatwe!
To lecimy dalej.

Makaron w dyniowym sosie

Składniki:

Sos: 

  • 200 g dyni upieczonej
  • 50 g tofu naturalnego  
  • 2 duże suszone pomidory w oleju
  • 10 g płatków drożdżowych
  • Szczypta papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 garście szpinaku

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wszystkie składniki na sos umieść w kielichu blendera i zmiksuj dokładnie na gładką masę. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj, aż nabierze złotego koloru.
  4. Następnie dorzuć pomidorki i szpinak i smaż ok. 2 minuty.
  5. Po tym czasie na patelnię dodaj sos i makaron i podgrzewaj, aż całość będzie gorąca. 

dynia na wytryawnie

Zielone curry z dynią

Składniki: 

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukinia
  • 1/2 małej dyni Hokkaido (upieczonej)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 saszetki zielonej pasty curry (np. marki Kanokwan)
  • 1 cebula
  • 2 listki kafir
  • 200g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Dodatkowo:

  • 200g brązowego ryżu 
  • garść prażonych nerkowców/orzechów ziemnych
  • ewentualnie: świeża kolendra

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj i fasolkę ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię i cebulkę pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju. 
  3. Po zarumienieniu na tą samą patelnię dodaj mleko kokosowe, pastę curry i listki kafir. 
  4. Wymieszaj dokładnie, następnie wrzuć pokrojoną dynię, ugotowaną fasolkę szparagową i szpinak.
  5. Dodaj przyprawy, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na małym ogniu na 5 minut.  
  6. Podawaj z ryżem i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami i świeżą kolendrą.

Dyniowy dahl z ciecierzycą

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 5 g korzenia świeżego imbiru bez skórki 
  • 200 g ciecierzycy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 upieczonej małej dyni hokkaido
  • Sok z 1/4 cytryny
  • 4 daktyle
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Garść szpinaku 
  • 100 g brązowego ryżu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. W rondelku rozgrzej olej, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir i podsmaż. 
  3. Dodaj pomidory w puszce, ciecierzycę, pokrojone daktyle, przyprawy i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj szpinak i pokrojoną w kostkę dynię i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  5. Podawaj z brązowym ryżem i świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Autorka wpisu

Zosia Leszczyńska
Zosia LeszczyńskaO mnie
Nazywam się Zosia. Jestem energiczną idealistką, miłośniczką pieczonych batatów i zadeklarowanym przeciwnikiem smażonych frytek. Od kilku lat interesuje się zdrowym trybem życia, co w skuteczny sposób zmusza mnie do praktykowania czarnej magii w kuchni i zwiedzania pobliskich siłowni. Oprócz tego, że moje życie kręci się wokół bieżni i bakłażanów, studiuję dietetykę na jednej z warszawskich uczelni. To tam poznałam Julkę, z którą momentalnie znalazłam wspólny język. I tak powstało Foodingreen!

Kup naszego e-booka i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna i przyjemna!

Zapisz się do naszego Newslettera i odbierz prezent!