Być może niektórzy z Was po  przeczytaniu tytułu naszego wpisu zaczęli zadawać sobie pytania:
„Dynia na słodko?!” „Ale jak?”
A no tak! Nic prostszego :)

Dynia to nie tylko zupa dyniowa czy potrawka warzywna. Jest to fantastyczne warzywo, z którego można wyczarować najrozmaitsze potrawy.
Dlatego dzisiaj mamy dla Ciebie kilka przepisów, które udowodnią Ci, że dynia na słodko to genialna sprawa!

SPIS TREŚCI:
1. Jak przygotować pure z dyni?
2. Granola dyniowa pumpkin spice
3. Owsianka dyniowa pachnąca cynamonem
4. Omlet dyniowy
5. Placuszki dyniowe

Jak przygotować pure z dyni?

Zacznijmy od początku. Do większości przepisów gdzie występuje dynia na słodko, będzie potrzebne Ci pure z dyni.
Według nas, najlepiej sprawdzi się do niego dynia Hokkaido. Ma zwarty miąższ, z którego po upieczeniu nie leje się dużo soku, dzięki czemu pure wychodzi dość gęste (zawsze możesz rozrzedzić je nieco wodą/napojem roślinnym).
Aby przygotować pure z dyni:

  • Kup dynię Hokkaido – najlepiej na pobliskim targu lub bazarze.
  • Umyj ją dokładnie, przekrój na pół i za pomocą dużej łyżki wydrąż środek z nasionami.
  • Pokrój dynię w grubsze plastry, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oliwy.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni C do miękkości (ok. 30-45 min).
  • Po ostudzeniu – obierz dynię ze skórki i zmiksuj blenderem na pure.
  • Przechowuj pure do 5 dni w lodówce, zamknięte w słoiczku. Możesz je również zamrozić porcjami i rozmrażać w miarę potrzeby.

Łatwe? Łatwe!
To lecimy dalej.

Granola dyniowa pumpkin spice

Chrupiąca granola, pachnąca cynamonem i imbirem,  podana z mlekiem, kawałkami czekolady i ulubionymi owocami.
Brzmi jak śniadanie idealne, prawda?

dynia na słodko

1 porcja to: 221 kcal, B:7, T:10,8, W:24,8

Składniki (na 10 porcji):

Mokre:

  • 250 g dyni hokkaido pieczonej
  • 20 g syropu klonowego/miodu
  • 30 masła migdałowego/orzechowego
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 100g napoju roślinnego np. sojowego

Suche:

  • 50g orzechów pekan
  • 50g otrębów
  • 220g płatków owsianych
  • 50g pestek dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta imbiru

Przygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszaj w jednej misce.
  2. W drugiej umieść mokre i zmiksuj blenderem na gładką masę.
  3. Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj.
  4. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w 170 stopniach przez około 25-30 minut. W trakcie pieczenia wymieszaj granolę kilka razy, aby zapobiec przypaleniu.

TIP: Do upieczonej i wystudzonej granoli dodaj pokrojone daktyle i posiekaną gorzką czekoladę – będzie jeszcze lepsza!

Enjoy!

Dyniowa owsianka pachnąca cynamonem

Uwielbiasz leniwe poranki i delektowanie się pysznym, powolnym śniadaniem? Owsianka dyniowa jest w sam raz dla Ciebie!
Tak naprawdę, jej przyszykowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego świetnie nada się również jako posiłek na wynos do szkoły lub pracy.

Owsianka dyniowa

Całość bez dodatków to: 389 kcal, B:18.8, T:10.3, W:58.9

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g pure z dyni
  • 250 g napoju sojowego bez cukru
  • 20 g erytrytolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

  1. Płatki wymieszaj dokładnie w garnku z pozostałymi składnikami i gotuj mieszając, aż owsianka zgęstnieje.
    W razie potrzeby – dodaj trochę wody lub napoju sojowego.
  2. Przełóż do miski i udekoruj ulubionymi dodatkami – karmelizowana gruszka lub duszone śliwki z cynamonem (i obowiązkowo masło orzechowe!) to zdecydowanie dobry wybór!

Omlet dyniowy

Puszysty, miękki omlet  – niemal jak ciasto dyniowe. Ciężko stwierdzić, czy to nadal śniadanie, czy może już deser?
Przełożony skyrem i polany obficie miodem to prawdziwe arcydzieło!

Omlet dyniowy

Omlet bez dodatków to: 392 kcal, B:21.6, T:12.3, W:49.8

Składniki:

  • 2 jaja
  • 100 g pure z dyni Hokkaido
  • 15 g budyniu waniliowego
  • 35 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mleka 1.5% bez laktozy
  • 30 g erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od  żółtek.
  2. Żółtka zmiksuj dokładnie z budyniem, mąką, mlekiem i przyprawami.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą masy.
  4. Smaż omleta z 2 stron na niewielkiej, dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu, pod przykryciem.
  5. Podawaj z ulubionymi składnikami – świetnie sprawdzą się w tej roli np. karmelizowane banany, skyr, miód i orzechy włoskie.

Placuszki dyniowe

Delikatne, słodkie, pomarańczowe placuszki sprawią, że wszyscy domownicy przybiegną do kuchni, by sprawdzić co tak nieziemsko pachnie!

Placuszki dyniowe

całość bez dodatków to: 492 kcal, B:21.1, T:16.7, W:68.7

Składniki:

  • 150 g pure z dyni Hokkaido
  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g mleka 1.5% bez laktozy (możesz zastąpić je napojem roślinnym)
  • 1 duże jajo
  • 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 20 g erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę.
  2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Smaż niewielkiej ilości placki na dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu, pod przykryciem.
  4. Podawaj z ulubionymi składnikami.

TIP: Placuszki idealnie smakują polane obficie syropem klonowym, podane z kubkiem sojowego latte.

Masz ochotę na więcej przepisów z dynią na słodko?
Koniecznie sprawdź nasz wpis z przepisami na Halloween (kliknij tutaj)!

Znajduje się tam genialny przepis na dyniowe babeczki, który znakomicie sprawdzi się nie tylko na halloweenowej imprezie.

Autorka wpisu

Julia Migdalska
Julia MigdalskaO mnie
Nazywam się Julka Migdalska.
Jestem dość małą wzrostem, wesołą, energiczną studentką dietetyki z wielkimi marzeniami by pomagać ludziom spełniać ich własne marzenia i zarażać wszystkich wokół prawdziwą, nieskończoną miłością do zdrowego odżywiania i stylu życia.
Uwielbiam muzykę, podróże, sport, fotografię kulinarną i… jedzenie.
W wolnym czasie pracuję na siłowni jako instruktorka fitness i wyciskam z ludzi siódme poty :)

Kup naszego e-booka i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna i przyjemna!

Zapisz się do naszego Newslettera i odbierz prezent!