Czekoladowa owsianka z orzechami i kremem kokosowym

Dzisiaj, przepis na gorącą, pachnącą, rozpływającą się w ustach, czekoladową owsiankę, która doda uroku nawet najbardziej pochmurnym i beznadziejnym porankom (sprawdzone!). W dodatku zapewni Wam kopa czekoladowej energii na cały dzień.

Nie zapomnijmy wspomnieć, że jest banalnie prosta w przygotowaniu. Tylko uważajcie – uzależnia.

Płatki owsiane – dostarczają mnóstwa energii, uwalniając ją stopniowo i powoli do organizmu, poprawiają pamięć, koncentrację i szybsze przyswajanie wiedzy, przeciwdziałają zmęczeniu, zawierają moc witamin, błonnika i minerałów :))

owsianka

Składniki:

Owsianka:
– 5 łyżek płatków owsianych*
– 1/2 l szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
– 2 duże daktyle
– Łyżeczka kakao
– Łyżeczka karobu
– Łyżka orzechów laskowych
– Cynamon
– Szczypta soli
– Kostka gorzkiej czekolady
– 2 łyżki granatu

Krem:
– 100g chudego\półtłustego twarogu
– Łyżka erytrytol
– Łyżka mąki kokosowej

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypać do garnka, dodać daktyle i zalać mlekiem migdałowym.
Dosypać karob i kakao, doprawić cynamonem i szczyptą soli.
Gotować na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż płatki beda miękkie.
W tym czasie przygotować krem: w naczyniu zmiksować twaróg z erytrytolem i mąką kokosową.
Na patelni podprażyć posiekane orzechy laskowe, az się zarumienią.
Płatki przełożyć do miski, dodać krem, posypać prażonymi orzechami i udekorować granatem oraz posiekaną gorzką czekoladą.
Delektować się i smakiem, i zapachem!

P.S. Miłośnikom bananów polecam wrzucić kilka kawałków na wierzch 🙂 Owsianka wyśmienicie smakuje również z wiórkami kokosowymi lub prażonymi chipsami z kokosa. Eksperymentujcie!

*Za przepyszne płatki owsiane BIO dziękujemy właścicielce sklepu ekologicznego www.ekomorelka.pl

Zachęcamy do złożenia zamówienia na stronie internetowej sklepu, czeka Was tam mnóstwo promocji i pyszności w atrakcyjnych cenach!

owsianka

owsianka

2017-11-18T13:21:55+00:00