Ciasto marchewkowe fit

Święta już za rogiem, dlatego w mojej kuchni od rana trwają świąteczne eksperymenty.
Jestem pewna, że oprócz wielbicieli szarlotki, na którą przepis możecie znaleźć TUTAJ są wśród Was również tacy, którzy daliby się pokroić za kawałek ciasta marchewkowego. Pysznego, delikatnego, pachnącego cynamonem…

ciasto marchewkowe fit

Specjalnie dla Was przygotowałam zdrowszą wersję tego ciasta. Jeżeli pokroicie je na 12 części, jeden kawałek (bez kremu i kruszonki) będzie zawierał zaledwie ok. 142 kcal – czyli 2 razy mniej, niż tradycyjne ciasto. Z dekoracją troszkę więcej, ale kto by się przejmował – samo zdrowie!
Masło zastąpiłam olejem kokosowym, rafinowany cukier – naturalnym erytrytolem, a mąkę pszenną – płatkami owsianymi.
Dlatego właśnie spokojnie możecie zjeść 2 kawałki na śniadanie, bez najmniejszych wyrzutów sumienia, dostarczając swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odywczych. Cudownie, prawda?

Ciasto marchewkowe bardzo często jest jedną z potraw na stole wigilijnym. Nic dziwnego – pachnie świętami, a swoim smakiem przypomina nieco tradycyjny piernik. Obiecuję – marchewki tam nie wyczujecie 🙂

Składniki (na blachę 24×7 cm): ciasto marchewkowe fit

Ciasto:
– 800 g marchewki
– 150 g płatków owsianych
– 3 żółtka jaja
– 4 białka jaja
– 200 g erytrytolu (lub np. ksylitolu)
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 garści rodzynek
– 30 g orzechów włoskich
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Krem:
– 500 g serka wiejskiego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 100 g erytrytolu (lub np. ksylitolu)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Dekoracja:
– Garść orzechów włoskich
– 1 łyżka erytrytolu
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.

Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach. Płatki owsiane zmiel na mąkę.

Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z erytrytolem, a następnie delikatnie połącz z białkami mikserem, na najwolniejszych obrotach.
Do masy dodaj rodzynki, orzechy, płatki owsiane, proszek do pieczenia i przyprawy, a następnie dodając porcjami marchewkę delikatnie wymieszaj całość.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.

Przygotuj krem:
Zmiksuj serek wiejski z erytrytolem, cynamonem i solą na gładką masę. Dodaj mąkę kokosową i całość wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na około pół godziny.

Przygotuj posypkę:
Podpraż pokruszone wcześniej orzechy na suchej patelni z cynamonem. Pod koniec prażenia dosyp 2 łyżki erytrytolu i wymieszaj, czekając aż się rozpuści. Całość pozostaw do ostygnięcia. (Uwaga! Baaaaaardzo gorące! Nie radzę wylizywać łyżki! )

Kiedy ciasto się upiecze, pozoczekaj aż ostygnie. Następnie udekoruj je kremem i orzechową kruszonką.

Obawiam się, że na jednym kawałku się nie skończy haha 🙂
Smacznego!

ciasto marchewkowe fit

ciasto marchewkowe fit

ciasto marchewkowe fit

 

2017-12-11T13:49:53+00:00