Burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Jako miłośniczki wszelkich wegańskich i wegetariańskich burgerów, razem z Zosią postanowiłyśmy wyczarować coś naprawdę pysznego.
Spotkałyśmy się po szkole w domu Zosi i w przerwach między nauką chemii, biologii i fizyki, zajmowałyśmy kuchnię – nasze małe królestwo.

Burgery z ciecierzycy
Zapach kotlecików szybko rozniósł się po całym domu, zwabiając co i rusz domowników, którzy z zaciekawieniem zaglądali przez szybkę piekarnika. Jednak gdy wyjęłyśmy z niego gotowe burgery… ich smak przerósł nasze najśmielsze oczekiwania.
Były pyszne, chrupiące na wierzchu i miękkie w środku, o cudownym, złotym kolorze – spowodowanym dodatkiem kurkumy.
Suszone pomidory i natka pietruszki doskonale skomponowały się z resztą składników.

Kiedy następnego dnia wróciłam do domu, powtórzyłam przepis gotując obiadek dla rodziny. Nie miałam jednak natki pietruszki, więc zamiast niej dodałam koperek. Kotleciki wyszły genialne!
Także polecam eksperymentować, zmieniać i dodawać ulubione składniki. Dajcie ponieść się wyobraźni! 🙂

 

Składniki:

– 360 g cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
– 1 szt jajko (lub jajko chia w wersji wegańskiej)
– 1 jajko chia (1 łyżka chia + 4 łyżki wody -> odstawione na 15 min)
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki mąki z cieciorki/jaglanej
– 4 łyżki prażonych nasion słonecznika
– 1/2 pęczka koperku/natki pietruszki
– 2 łyżki tahini
– 8-10 szt suszonych pomidorów
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– Pieprz cayenne do smaku
– Sól do smaku

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki oprócz pomidorów, nasion słonecznika i natki zmiel na gładką masę.
Pomidory i natkę posiekaj i dodaj do masy. Wsyp nasiona słonecznika i wymieszaj całość.
Uformuj niewielkie kotleciki i piecz je przez około 30 minut.
Burgery podawaj na bułeczce owsianej lub żytniej w towarzystwie ulubionych warzyw, kiełków i innych dodatków (np. hummusu, frytek z batatów itp.)
Ciesz się smakiem Twojego pysznego burgera 😋

Uwaga! Z podanej masy możesz również stworzyć cudowne, wytrawne ciasteczka. Wystarczy, że zamiast kotlecików, uformujesz cieniutkie, okrągłe placki. Ja z podanych proporcji zawsze zostawiam część masy na ciastka, które są doskonałą przekąską do pogryzania np. podczas wieczornego filmu 🙂 Smacznego!

Burgery z ciecierzycy

2017-11-18T22:52:33+00:00