Pieczony budyń jaglany z jabłkami i kruszonką

Na pewno większość z Was słyszała już o wegańskich budyniach jaglanych, które podbiły serca wielu roślinożerców na całym świecie. Osobiście przyznam, że sama je uwielbiam. Delikatne, słodkie i zdrowe, a w dodatku szybkie i proste w wykonaniu… Same zalety. Przyznaję jednak, że pieczona wersja tego deseru absolutnie przebiła tą klasyczną. Po upieczeniu budyń nabiera innej konsystencji i przesiąka aromatem jabłek i wanilii. Dzisiejszy przepis na pieczony budyń jaglany z jabłkami i kruszonką to pomysł na pyszne, weekendowe śniadanie, dedykowany szczególnie wszystkim miłośnikom szarlotki, wegańskiej kuchni i słodkich poranków. Kto jest zainteresowany?

Składniki (na 2 porcje):

Budyń:
-1 torebka kaszy jaglanej (100g)
-Pół puszki mleka kokosowego (ok. 200g)
-3 łyżki syropu klonowego
-4 daktyle medjool (lub 6 zwykłych) namoczone w wodzie
-Cynamon
-Ekstrakt waniliowy (kilka kropel) lub laska wanilii
-Szczypta soli

Kruszonka:
-2 łyżki syropu klonowego
-4 łyżki płatków owsianych
-3 łyżki otrębów
-Szczypta soli morskiej
-Cynamon
-Orzechy laskowe posiekane
-Łyżka płynnego oleju kokosowego

Dodatek:

– 1 jabłko (najlepiej kwaśne i twarde)

 

 

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłucz pod gorącą wodą, wsyp do garnka, zalej mlekiem kokosowym, dodaj cynamon, wanilię i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W razie konieczności podczas gotowania dolej wodę, aby kasza nie przywarła do garnka.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. (najlepiej termoobieg)

W czasie gotowania kaszy, do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki na kruszonkę, wymieszaj dokładnie, dodaj syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy. Jeszcze raz wymieszaj, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 8 minut.

Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Po ugotowaniu kaszy przełóż zawartość garnka do kielicha lub robota kuchennego i zmiksuj całość na gładką masę, dodając namoczone daktyle, syrop i 1/4 szklanki wody*.

Małe naczynia żaroodporne wyłóż od spodu jabłkiem pokrojonym w kosteczkę. Na to połóż warstwę budyniu jaglanego, przykryj kolejną warstwą jabłek. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Całość posyp kruszonką z płatków owsianych.

Zajadaj ze smakiem pyszne, szarlotkowe i wcale nie grzeszne śniadanie. Następnym razem przygotuj z większej ilości składników i zaproś znajomych! 🙂

*budyń nie powinien wyjść za gęsty. Jeśli jest tak gęsty, że ciężko go zmiksować, dolej więcej wody lub mleka kokosowego.

2018-03-31T07:33:17+00:00