Brownie z cukinii

Mmm… Brownie z cukinii to chyba najlepsze brownie jakie jadłam w całym swoim nastoletnim życiu.
Jak już zapewne wiecie – uwielbiam warzywa. Wszystkie, bez wyjątku. Są niskokaloryczne, kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe! Zawierają całą masę witamin, minerałów i błonnika. Można z nich wyczarować najróżniejsze potrawy: zupy, kremy, sałatki, pasztety, kotleciki, zapiekanki i wiele, wiele innych, a w tym… przeróżne słodkości!

Brownie
No właśnie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że z batata można zrobić słodziutkie babeczki, z dyni sernik (bez sera), a z cukinii przepyszne, zdrowe brownie, bez dodatku cukru. Ciasto powstało zupełnie przez przypadek, kiedy w lodówce zostały mi 2 cukinie, a mnie naszła ochota na coś słodkiego. Niewiele myśląc dodałam to, co znalazłam pod ręką i powstało – delikatne, wilgotne w środku, mocno czekoladowe ciasto. Lekko kwaśne maliny na wierzchu cudownie połączyły się ze słodkim, czekoladowym wnętrzem, tworząc pyszne połączenie. Mniam!

Brownie
składniki:
– 2 cukinie
– 3 łyżki prażonych nerkowców
– 3 łyżki mielonych migdałów
– 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
– 6 łyżek mąki owsianej (lub jaglanej)
– 10 łyżek kakao
– 5 łyżek karobu (lub dodatkowe 5 kakao)
– Jajko chia (1 łyżka nasion chia namoczonych w 4 łyżkach wody)
– 1 Jajko (w wersji wegańskiej – kolejne jajko chia)
– 12 łyżek erytrytolu (lub dowolnego innego słodziwa)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka wanilii
– szczypta soli
– Łyżeczka proszku do pieczenia
– Pół dużego awokado (lub jedno małe) – opcjonalnie
– Mrożone lub świeże maliny na wierzch

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, a następnie za pomocą gazy lub drobnego sitka odciśnij z niej dokładnie sok (możesz go później wypić, dodając np. lodu i cytryny). Przełóż cukinię do dużej miski, dodaj pozostałe składniki oprócz malin i całość zmiel na gładką masę. Najlepiej piec ciasto w silikonowej lub szklanej formie z odczepianymi bokami (ciasto wtedy bez trudu odchodzi od formy), jednak jeżeli używasz zwykłej blaszki, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Wierzch brownie udekoruj malinami i piecz ciasto około 45 minut.

Uwaga! W całej kuchni, mieszkaniu (u mnie nawet na klatce schodowej) podczas pieczenia unosi się zapach tak cudny, że ciężko jest nie rzucić się do drzwi piekarnika i nie zjeść wszystkiego od razu. Brownie najlepiej smakuje jednak po kilkugodzinnym schłodzeniu go w lodówce.
Ciasto można również zamrozić, tworząc z niego pyszne, czkoladowe kanapki lodowe. Przed zamrożeniem trzeba jednak pokroić je na kawałki 🙂

BrownieBrownieBrownieBrownie

2017-11-18T22:54:34+00:00