Bezglutenowe naleśniki jaglano-kokosowe

Na pewno każdy z Was pamięta smak naleśników. Tego bardzo prostego dania, które kojarzy się z dzieciństwem i można je jeść wedle własnego upodobani – zarówno na słono, jak i na słodko.

Najczęściej jednak, kiedy robimy lub zamawiamy gdzieś naleśniki – są one niezbyt zdrową mieszanką białej mąki, krowiego mleka i tony cukru w najróżniejszych, słodkich dodatkach.

naleśniki

Kurczę blade. To właśnie dlatego naleśników nie jadłam od dawien dawna. Postanowiłam więc wyczarować je w znacznie zdrowszej odsłonie. Tak, aby każdy człowiek na diecie, nie tolerujący glutenu lub laktozy, mógł się nimi zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia i dolegliwości.

Uwielbiam kolorowe potrawy. Do moich naleśników dodałam więc 2 łyżeczki sproszkowanego, suszonego buraka, który nadał im śliczny, różowy kolor 😊

 

Składniki:

– 2 jajka
– 6 łyżek mleka kokosowego
– 2 łyżki wody
– 3 łyżki mąki jaglanej
– 2 łyżeczki sproszkowanego, suszonego buraka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajka wbij do pojemnika i roztrzep je widelcem. Mleko, wodę i buraka zmiksuj blenderem, tak by nie zostawić buraczanych grudek 🙂 Do różowego mleka dodaj jajka i  mąkę, a calość wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Rozgrzej patelnię średniej wielkości (nie za dużą), nakładaj ciasto na chochlę i rozlewaj je na patelni, tworząc jak najcieńsze naleśniki.
Smaż każdego naleśnika po ok. 30 sekund z jednej i 15 sekund z drugiej strony.

Gdy wszystkie naleśniki będą już gotowe udekoruj je dodatkami wedle uznania 🙂
Ja podałam niektóre z serkiem kokosowym, a inne z masłem orzechowym.  Polałam czekoladową polewą, ozdobiłam bananem i kawałkami surowego kakao.

 

Składniki na serek kokosowy:

– 1 serek wiejski lekki
– 2 łyżeczki dowolnego dżemu bez cukru (ja użyłam malinowego)
– 1 łyżka dowolnego słodziwa (najzdrowsze zamienniki cukru to erytrytol, stewia i ksylitol)
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki jagód goji
– szczypta wanilii
– 1 łyżka pyłku kwiatowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Serek wiejski zmiksuj z dżemem truskawkowym i słodziwem na gładką masę, a następnie dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj 😊
Proste prawda?

 

Składniki na polewę czekoladową:

– 2 łyżki masła orzechowego 100%
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 4 łyżki wody
– 2 łyżeczki karobu (lub 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki słodziwa)

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i wyłącz palnik. Rozpuść na niej masło orzechowe i olej kokosowy, dodaj wodę i pozostałe składniki, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji. Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta dodaj trochę wody 🙂

naleśniki

naleśniki

Mam nadzieję, że naleśniki jaglane sprawdzą się w roli pysznego śniadania lub deseru 🙂
Smacznego!

2017-11-18T22:58:23+00:00