Bezglutenowe naleśniki czekoladowe z dżemem jagodowym

Hejka 🙂
Dziś mam dla Was przepis na naleśniki. Absolutnie cudowne, czekoladowe naleśniory, w których każdy zakocha się po uszy!
Doskonale nadają się dla alergików i osób na diecie, gdyż nie zawierają laktozy, glutenu i rafinowanego cukru.
Robi się je błyskawicznie – około 8-10 min. To co? Do dzieła!

Naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Składniki (na ok. 4 szt.):
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki gryczanej/jaglanej
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– 100 ml mleczka kokosowego*
– 2 łyżki erytrytolu (lub np. ksylitolu)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*ja używam mleczka kokosowego light z real THAI

Dżem jagodowy:
– 2 garści jagód ( świeżych lub mrożonych)
– 2 łyżki wody
– 2-3 łyżki słodziwa
– 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)

Dodatki (opcjonalnie):
– zmielony serek wiejski ze słodziwem i cynamonem
– ulubione owoce
– własnoręcznie robiony dżem
– masło orzechowe/tahini
– gorzka czekolada
– bakalie
– inne 🙂

Przygotownie:
Wbij jajka do miski, dodaj rozpuszczony olej kokosowy i pozostałe składniki, a następnie dokładnie wymieszaj całość trzepaczką do jajek.

Dobrze nagrzej patelnię, a gdy będzie gorąca zmniejsz ogień.

Smaż naleśniki po około 30 sekund z każdej strony na suchej patelni.

Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂

Dżem jagodowy:
Duś jagody z pozostałymi składnikami przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji dżemu 🙂

Smacznego!

naleśniki czekoladowe bezglutenowe

naleśniki czekoladowe bezglutenowe

naleśniki czekoladowe bezglutenowe

2018-01-21T21:54:31+00:00