Budyń owsiany o smaku malin i białej czekolady
Ten budyń owsiany jest delikatny niczym chmurka, kremowy, pyszny, zdrowy i sycący! Czyli – śniadanie idealne.
Całość bez dodatków to: 468 kcal, B:35.9, T:13.3, W:54.9
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 250 g mleka (u mnie 1.5% bez laktozy, ale można zastąpić roślinnym)
- 50 g wody
- 20 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady*
- 50 g mrożonych malin
- 1 jajko (opcjonalnie, ale dodaje właśnie tej puszystości!)
- 2 łyżki erytrytolu
- duża szczypta soli
- ulubione dodatki – u mnie najczęściej więcej mrożonych owoców – malinki, jagódki i tahini
(po zrobieniu tego zdjęcia, polałam nim obficie mój budyń)
*możecie użyć również innego smaku (wanilia, kokos, karmel, ciasteczko – myślę że sprawdzą się doskonale)
Przygotowanie:
- Zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Ja używam do tego młynka do kawy.
- Przesyp je do garnuszka, dodaj odżywkę, maliny, sól, erytrytol i mleko.
- Cały czas mieszając trzepaczką gotuj, aż zgęstnieje.
- Pod koniec wbij jajko i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj trzepaczką, gotuj ok. 20 s.
- Przelej budyń do miseczki i udekoruj ulubionymi składnikami.
Budyń owsiany kokosowy
Budyń kokosowy jest kremowy, słodki i bardzo sycący.
Podany z karmelizowaną brzoskwinią, pastą z nerkowców i syropem daktylowym smakuje jak prawdziwe lato na talerzu.
Kto nie próbował, ten gapa!
P.S. Na zimno, po schłodzeniu – też świetnie smakuje!
całość bez dodatków to: 435 kcal,B:24.1, T:14.7, W:57.7
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 20 g mąki kokosowej od @kokos.bydgoszcz *
- 250 g mleka (u mnie 1.5% bez laktozy, ale można zastąpić roślinnym)
- 50 g wody
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrytolu
- duża szczypta soli
- ulubione dodatki
* jest najlepsza jaką do tej pory jadłam! Pełna kokosowego smaku.
Przygotowanie:
- Zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Ja używam do tego młynka do kawy.
- Przesyp je do garnuszka, dodaj mąkę, sól, erytrytol, wodę i mleko.
- Cały czas mieszając trzepaczką gotuj, aż zgęstnieje.
- Pod koniec wbij jajko i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj trzepaczką, gotuj ok. 20 s.
- Przelej budyń do miseczki i udekoruj ulubionymi składnikami.
Smacznego!
Budyń owsiany piernikowy
Piernikowy budyń owsiany idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni i zimowe miesiące. Swoim sakiem przynosi na myśl święta.
Idealnie smakuje podany z prażonymi jabłkami z cynamonem i łyżką kwaśnego jogurtu.
.
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 250 g mleka sojowego
- 50 g wody
- 1 łyżeczka/łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione dodatki – u mnie prażone jabłko z cynamonem, jagodowy skyr i dużo masła z różnych rodzajów orzechów
Przygotowanie:
- Zblenduj płatki owsiane z mlekiem sojowym, wodą i przyprawami.
- Przelej do garnuszka i cały czas mieszając trzepaczką gotuj, aż zgęstnieje.
- Przelej budyń do miseczki i udekoruj ulubionymi składnikami.
Smacznego!

Jestem dość małą wzrostem, wesołą, energiczną studentką dietetyki z wielkimi marzeniami by pomagać ludziom spełniać ich własne marzenia i zarażać wszystkich wokół prawdziwą, nieskończoną miłością do zdrowego odżywiania i stylu życia.
Uwielbiam muzykę, podróże, sport, fotografię kulinarną i… jedzenie.
W wolnym czasie pracuję na siłowni jako instruktorka fitness i wyciskam z ludzi siódme poty :)
Kup naszego e-booka i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna i przyjemna!
Zapisz się do naszego Newslettera i odbierz prezent!